Parel voor ParkinsonNet

Array

parkinsonwebZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, heeft de parelstatus toegekend aan het project ParkinsonNet. Op 5 juni reikt minister Ab Klink de Parel uit aan Emile Lohman, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud.
ZonMw subsidieert zeer veel projecten, die een bijdrage leveren aan een betere praktijk in preventie en zorg. Jaarlijks worden enkele projecten speciaal in het zonnetje gezet. Deze parelprojecten hebben bijzonder vernieuwende resultaten die zich lenen voor landelijke invoering, zijn tot stand gekomen via uitstekende samenwerking en hebben extra oog voor diversiteit, patientgerichtheid of innovatie. ParkinsonNet krijgt de parel, omdat het project aan al deze eisen voldoet.

Zoals bekend bestaat ParkinsonNet, een initiatief van het UMC St Radboud en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, uit een serie regionale netwerken van zorgverleners, die gespecialiseerd zijn in het behandelen van de ziekte van Parkinson. Het is in enkele jaren uitgegroeid tot een organisatie die een groot deel van Nederland bestrijkt en waarbij tot nu toe ruim vijftig regionale netwerken zijn aangesloten.Minder kosten
De projectleiders van ParkinsonNet, prof.dr. Bas Bloem en dr. Marten Munneke, hebben met subsidie van ZonMw een studie naar de kosteneffectiviteit van ParkinsonNet uitgevoerd. Daaruit kwam naar voren dat de aanpak van ParkinsonNet een betere kwaliteit van zorg levert en verrassend genoeg, tegen minder kosten. De onderzoekers brachten de zorgkwaliteit en de kosten van de behandeling van Parkinsonpatienten in kaart in zestien regio’s. Acht daarvan werkten binnen ParkinsonNet, in de acht andere kregen de patienten de gebruikelijke zorg. Werken binnen ParkinsonNet bleek het gemiddelde aantal patienten per eerstelijnszorgverlener te verdrievoudigen, de richtlijnen werden veel vaker toegepast, de patienten waren meer tevreden over de geleverde zorg en de zorgkosten daalden met ruim 700 euro per patient.

Compensatievermogen

De uitreiking van de Parel vindt plaats voorafgaand aan de oratie van Bas Bloem ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen. Hij behandelt in zijn oratie belangrijke ontwikkelingen in de gezondheidszorg, waardoor neurologische patienten, waaronder Parkinsonpatienten, beter kunnen leren bewegen. Dit gaat zowel om wetenschappelijke als organisatorische ontwikkelingen. Uit neurowetenschappelijk onderzoek is bijvoorbeeld gebleken, dat de hersenen opmerkelijk kunnen compenseren voor een chronische beschadiging. Het beter benutten van dit compensatievermogen door gerichte hersenstimulatie biedt prachtige kansen voor innovatieve therapie, aldus Bloem.

Twee elementen
Daarnaast is de gezondheidszorg zelf organisatorisch sterk in beweging. Het primaire streven moet zijn om goed georganiseerde netwerken te ontwikkelen, die garant staan voor hoogkwalitatieve zorg, zegt Bloem. ParkinsonNet is een voorbeeld van zo’n netwerk: optimaal samenhangende zorg, geleverd door specifiek opgeleide zorgverleners. Maar als tweede element moet hierbij komen, dat patienten zelf een actieve rol gaan spelen als volwaardige medeproducent van hun eigen zorg. Een zorgnetwerk dat gebaseerd is op deze twee pijlers, is MijnZorgNet, dat momenteel vanuit Nijmegen wordt opgebouwd.

Recente artikelen