Klinieken doen valse beloftes over stamceltherapie bij diabetes type 1

Array

stamcelDiverse klinieken beloven gehele of gedeeltelijke genezing voor mensen met diabetes type 1, door het inspuiten van stamcellen. Wetenschappelijk is de werking hiervan niet bewezen.De door deze centra gebruikte technieken zijn volstrekt onbewezen. Het gaat daarbij om naar verhouding grote ingrepen en procedures (beenmergpuncties, catheterisatie van slagaders) die een reeel risico hebben. Nederlandse specialisten vinden dan ook dat die ingrepen niet uitgevoerd zouden mogen worden, zelfs niet door gekwalificeerd personeel.

Ook het centrum Diabeter (voor diabetes type 1) adviseert tegen dergelijke behandelingen, zolang er geen bewijs is dat deze behandelingen veilig zijn, werkzaam zijn en zolang deze klinieken behandelingen op onduidelijke, oncontroleerbare en soms ondeugdelijke wijze uitvoeren. Deze behandeling wordt overigens om de zelfde redenen niet door zorgverzekeraars vergoed.

‘Stamceltherapie’ in Brazilie
De werkwijze van de kliniek heeft overigens niets te maken met de therapie die onlangs door Amerikaans-Braziliaanse onderzoekers werd gepresenteerd. Vijftien patienten met diabetes kregen eigen beenmerg teruggespoten nadat het eigen afweersysteem, inclusief de ontsporing die tot type 1 diabetes leidt, volledig was ‘gewist’. Hoewel de meeste patienten in elk geval tijdelijk geen insuline meer hoefden te spuiten, wat inderdaad opmerkelijk was, is deze behandeling toch onacceptabel: de kans op overlijden is groot. We hebben het afweersysteem immers hard nodig ter bescherming tegen infecties, maar ook is er een grote kans op kanker.

Onderzoek naar stamcellen wel belangrijk
Het Diabetes Fonds ondersteunt wel het belang van verder stamcelonderzoek. Zie vraag en antwoord over diabetesonderzoek en stamcellen.

Zie ook het nieuwsbericht op de website van Diabeter.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen