Wachtlijsten in GGZ jeugd met `slimmer organiseren` drastisch omlaag

wachtendenDoor `slimmer te organiseren in de geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd (jeugd-ggz) kunnen wacht- en doorlooptijden spectaculair worden verminderd. 12 teams voor poliklinische jeugdpsychiatrie slaagden erin om wachtlijsten vrijwel geheel te laten verdwijnen en doorlooptijden met 50 tot 90% te verminderen.
Deze uitkomsten van het project `Versnelling in de jeugd-ggz` zijn vastgelegd in een handboek waarmee de sector nu verder aan de slag kan. Het handboek is vandaag aangeboden aan Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin door Ronald Gorter, directeur van het Fonds Psychische Gezondheid, subsidiegever van dit project.

Minister Rouvoet: “De resultaten zijn echt spectaculair. Het project toont aan dat er met slimmer organiseren een wereld te winnen is in de aanpak van de wachttijden. Het is nu aan de instellingen en de zorgverzekeraars om met deze veelbelovende resultaten aan de slag te gaan in hun eigen organisatie. Zo krijgen kinderen met psychische problemen sneller de hulp die zij nodig hebben.”
Ronald Gorter: “Slimmer organiseren leidt niet alleen tot meer tevredenheid bij patienten. Ook professionals geven aan dat hun werkplezier is toegenomen. Omdat zij meer aan hun eigenlijke werk toekomen: behandeling van kinderen met vaak ernstige psychische en gedragsproblemen. Met de doorbraakmethode kan de sector met bescheiden middelen een enorme stap voorwaarts maken.”

Het handboek is beschikbaar via: http://www.versnellingjeugdggz.nl/

Het Fonds Psychische Gezondheid is een onafhankelijk goed doel en ontvangt geld van donateurs. Wij zetten ons in voor mensen met psychische problemen en hun omgeving. Het Fonds geeft voorlichting en subsidieert wetenschappelijk onderzoek en projecten in de zorg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen