Migraine-onderzoeker LUMC wint Spinozapremie

Kroon op het werk van prof. dr. Michel Ferrari
prof-dr-michel-ferrariVanochtend heeft NWO bekendgemaakt dat prof. dr. Michel Ferrari de Spinozapremie 2009 ontvangt voor zijn jarenlange onderzoek naar de oorzaken en behandeling van migraine. Deze hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap omvat naast een beeldje een bedrag van 2,5 miljoen euro te besteden aan een onderzoek naar keuze. Michel Ferrari, volgens het NWO-juryrapport dé migraine-expert van Nederland, is hoogleraar Neurologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

“Dit is een geweldige erkenning voor alle migrainepatienten in Nederland,” aldus Ferrari. “Zonder mijn directe collega’s en mijn onderzoeksteam was dit nooit gelukt. Het biedt fantastische nieuwe onderzoeksmogelijkheden om de oorzaak van migraine te ontrafelen en specifieke medicijnen te ontwikkelen.”

Met de Spinozapremie wil Ferrari de rol van ‘gliacellen’ bij migraine ophelderen. “Tot voor kort werden gliacellen beschouwd als steunweefsel in de hersenen. Nu weten we dat ze ook een rol spelen bij het functioneren van zenuwcellen. Eén van de ‘migrainegenen’ blijkt de functie van gliacellen te kunnen ontregelen.” Ferrari en zijn onderzoeksteam verwierven eerder internationale bekendheid met hun bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe middelen tegen migraine, bekend als triptanen. Ook hun ontdekking van diverse genafwijkingen voor migraine was baanbrekend.

Stress beschermt juist tegen migraine
Naast wetenschapper is Ferrari ook praktiserend arts. Hij stelt zich op als ambassadeur voor hoofdpijnpatienten, zo staat in het NWO-juryrapport. Hij ontmaskerde bijvoorbeeld het veelvoorkomende misverstand dat migraine komt door stress of vaatverwijding.
“Er wordt tegenwoordig van alles toegeschreven aan stress. Mensen met migraine krijgen maar al te vaak het advies van hun arts om het rustiger aan te doen. Dat is echt onzin. Stress veroorzaakt geen migraine; het beschermt er juist tegen.” Ook toonde Ferrari het paradoxale feit aan dat teveel pijnstillers of cafeïne juist migraine of andere vormen van hoofdpijn kan verergeren.

LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

Recente artikelen