Nieuwe fabriek Schering-Plough feestelijk geopend door minister van der Hoeven

Array

opening-fabriek-oss fotograaf Jan de Leeuw Medicalfacts (c) Minister van der Hoven, Dhr. Prins, CEO Fred Hassan van Schering-PloughMinister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft maandag in Oss de ultramoderne en efficiente farmaceutische fabriek geopend van Schering-Plough. In de fabriek werken 80 tot 100 mensen. De fabriek heeft veel aandacht voor luchtbehandeling en waterzuivering. In de fabriek zijn de nieuwste technologieen toegepast om medicijnen zo schoon en efficient mogelijk te produceren. Dat gebeurt onder meer door gebruik te maken van gesloten systemen om lucht en water te zuiveren. Alle drie de productieslots hebben gescheiden systemen welke computergestuurd zijn. Daarmee is de fabriek uniek en zeer innovatief. Het is tevens de grootste farmaceutische fabriek van Nederland. De bouw van de fabriek kostte 75 miljoen euro.

klink-en-van-de-hoeven

Ook minister Klink van VWS was aanwezig en hief het glas op de nieuwe fabriek.

“De nieuwe fabriek van Schering-Plough in Oss nodigt uit tot grote wetenschappelijke successen”. Dat zei minister Van der Hoeven maandag 8 juni 2009 bij de officiele opening van de vestiging. De grootste farmaceutische fabriek van Nederland staat volgens de minister symbool voor `hoop en inspiratie’ voor zowel de werknemers als de provincie Noord-Brabant.

Van der Hoeven benadrukte dat een werkomgeving die inspiratie biedt om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen een verstandige investering is voor de economie en de maatschappij.  De Nederlandse overheid is tevens aandeelhouder in de fabrief en bezit voor negen miljoen aan aandelen in het project. De fabriek bestrijkt een gebied  zo groot is  als een half voetbalveld. De verwachting is dat de fabriek een turnover van twee miljard per jaar zal hebben.

In de nieuwe fabriek in Oss worden injecteerbare geneesmiddelen gemaakt, zoals de spierverslappers Esmeron® en Norcuron®. Ook zal Bridion®, een middel dat spierverslapping snel opheft na een operatie, in de nieuwe fabriek geproduceerd worden. Er wordt in ultramoderne cleanrooms gewerkt en de processen zijn vergaand geautomatiseerd. Zo staat er een volledig robotgestuurde vriesdrooginstallatie, waardoor de mens op afstand gehouden wordt en daarmee steriliteit beter gewaarborgd is. Naast de productielijn voor injectievloeistoffen huisvest de fabriek een additionele productielijn voor NuvaRing®, de nieuwste anticonceptiemethode van Schering-Plough. De totale investering in de nieuwe farmaceutische fabriek bedraagt zo’n 75 miljoen euro. En vooral de produktie van de Nuvaring is uniek in de wereld. De techniek die in de ring wordt gebruikt is een time released drug-elutingring die een anticonceptie middel via een plastic ring afgeeft aan het lichaam.

De fabriek betekent een uitbreiding van de productiecapaciteit in Oss en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. De fabriek is in nauwe samenwerking met de Amerikaanse FDA ontworpen, zodat de geneesmiddelen straks ook geproduceerd kunnen worden voor de Amerikaanse markt. Het gebouw past ook goed binnen de ambities van Schering-Plough op het gebied van biotechnologie.

Omdat de lucht- en waterbehandeling in de fabriek cruciaal zijn voor het proces schreven Maria vand er Hoeven en Fred Hassan de woorden Air en Water in de lucht als opening ritueel.<br /> Foto Jan de Leeuw, Medicalfacts (c)

Omdat de lucht- en waterbehandeling in de fabriek cruciaal zijn voor het proces schreven Maria van der Hoeven en Fred Hassan de woorden Air en Water in de lucht als openingsritueel. Foto Jan de Leeuw, Medicalfacts (c)

Fred Hassan, CEO van Schering-Plough: “We hebben nu nog meer mogelijkheden om de biotechnologische geneesmiddelen te produceren die we momenteel ontwikkelen in onze pijplijn. De nieuwe fabriek geeft aan dat onze activiteiten in Oss en Nederland heel belangrijk zijn voor onze wereldwijd opererende organisatie.”

De fabriek in Oss wordt ook gebruikt door kleine bedrijven die zich richten op de Bio-Lifesciences. De farmaceutische fabriek speelt ook een rol in BioConnection, een innovatief servicebedrijf dat kleine biotechnologiebedrijven kennis en capaciteit biedt voor het ontwikkelen en produceren van hun biofarmaceutische geneesmiddelen. BioConnection maakt geneesmiddelen voor kleine innovatieve bedrijven die geen eigen productiecapaciteit hebben. Hiermee wordt innovatie gestimuleerd en werkgelegenheid en bedrijvigheid in de regio bevorderd. BioConnection heeft meegeïnvesteerd in de nieuwe farmaceutische fabriek en zal 25 procent van de capaciteit van de nieuwe fabriek gaan gebruiken. BioConnection is in februari 2005 opgericht door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), de Stichting mibiton en N.V. Organon (tegenwoordig onderdeel van Schering-Plough), met financiering van het ministerie van Economische Zaken, de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Oss.

Meer informatie over de fabriek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen