CNV-voorzitter René Paas: Centra voor Jeugd en Gezin bureaucratisch

jeugdzorgDe centra voor jeugd en gezin van minister Rouvoet gaan de problemen in de jeugdzorg niet oplossen. Dat is de conclusie van de commissie “Zorg om Jeugd”, onder leiding van CNV-voorzitter René Paas.‘Zorg om jeugd is eerder zien en sneller handelen’ Bij alle hulp moet het belang van het kind en het gezin voorop staan. Professionals moeten de ruimte krijgen om kinderen, jongeren en hun ouders zo goed mogelijk te helpen. De bestuurlijke verantwoordelijkheden horen dichtbij de uitvoering te liggen. Niet méér veranderen dan nodig is. Dat is de visie van de Commissie Zorg om jeugd.

Voorzitter van de Commissie Zorg om jeugd, René Paas, presenteerde tijdens het VNG-congres
het rapport ‘Van Klein naar Groot’, een advies over de zorg om jeugd. ‘Zorg om jeugd is eerder zien en sneller handelen’, aldus René Paas, bij de overhandiging van het rapport aan Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VNG.

“Te vaak is de wereld van betrokken hulpverleners ook een wereld van gebrekkige samenwerking. Een wereld waarin gezinnen met problemen lang moeten wachten. Een wereld waarin problemen te laat worden herkend en gebrekkig worden aangepakt. Een wereld waarin hulverleners uit verschillende instellingen, met verschillende budgetten en taakopvattingen zo dicht mogelijk langs elkaar heen werken. Dat moet beter en het kan ook”.

Om deze knelpunten in de zorg om jeugd op te lossen stelt de commissie voor:

* De huidige werkwijze te optimaliseren, waarbij hulpverleners meer ruimte te krijgen om te handelen en problemen aan te pakken, en kinderen daadwerkelijk te steunen en te helpen. Liefst ook daar waar kinderen zijn, zoals op consultatiebureaus, kinderopvang, scholen, centra voor jeugd en gezin.
* Zowel deskundigheid als gespecialiseerde zorg (jeugdhulpverlening, Jeugd-ggz en licht verstandelijk gehandicapten hulp) zonodig sneller in te zetten in het hulpproces. Voorgesteld wordt daarom (de vaak tijdrovende en kostbare) indicatietrajecten te vervangen door een verwijzing vanuit de eerste lijn. Dat er gespecialiseerde zorg nodig is moet worden onderbouwd, wat er nodig is, is aan de professionals. Hiermee vervalt de ‘knip’ tussen de preventie en lichte vormen van hulp en de gespecialiseerde zorg en wordt de continuïteit beter gewaarborgd.

Om dit bereiken is een andere bestuurlijke taakverdeling noodzakelijk. Voorgesteld wordt om alle vormen van ondersteuning en hulp op vrijwillige basis onder verantwoordelijkheid van gemeenten te brengen. Harmonisatie van de financiering van de drie soorten gespecialiseerde tweedelijns hulp is evenzeer wenselijk om een flexibele inzet van deze hulp mogelijk te maken.

Op termijn wil de commissie dat gemeenten ook verantwoordelijk worden voor de inkoop van de gespecialiseerde zorg, waarmee de inhoudelijke en financiele relatie tussen preventie, ondersteuning en lichte hulp en de specialistische hulp tot stand komt.
Een voldoende schaalgrootte, een duidelijke visie en bestuurlijke samenwerking zijn daarvoor noodzakelijk. Grote steden die al aan de voorwaarden voldoen kunnen er direct voor kiezen de eigen bestuurlijke en financiele verantwoordelijkheid en het bijbehorende risico te nemen ten aanzien van (de inkoop) van de specialistische zorg.

Begin dit jaar stelde VNG de commissie in met het oog op de discussie over de gewenste inrichting van de jeugdzorg en de bestuurlijke toedeling van verantwoordelijkheden, de evaluatie van de Wet op de jeugdzorg, de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen voor de raadsverkiezingen (2010) en Tweede Kamerverkiezingen (2011) en de kabinetsformatie (2011).
In reactie op het advies van de Commissie Zorg om jeugd organiseert de VNG in september 2009 een ledenraadpleging. In het najaar zal het VNG-bestuur een standpunt over het advies innemen.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "CNV-voorzitter René Paas: Centra voor Jeugd en Gezin bureaucratisch"

  1. hierbij zou ik mijn zorg over mijn kinderen willen uiten wat betrefd jeugdzorg ze hebben mijn zoon ook nooit de hulp gegeven die hij nodig had en nu over mijn andere 2 meisjes maar niet te spreken ze is er nooit die voogd die voogd is altijd ziek en ik als moeder heb gewoon niks te vertellen ik ben erg moe geworden van deze mensen en ga ze zeer zeker voor het gerecht gooien want hoe kun je nou in godsnaam een kind met hersenletsel naar een jeugd detentie doen hij was nog geen 2 a 3 weken thuis en ze stonden aan me deur en deden hem zonder pardon in een rentray in lelystad. alleen omdat hij een achterstand heeft en een moeilijk kind was houd niet in dat hij gestrafd moet worden nee hij had psychiese hulp nodig en als ze hem dat gegeven hadden toen ik daar steeds om vroeg was het nooit zo gelopen. deze mensen zijn zeer brutaal tegenover de kinderen hebben geen grijntje respect en weten meestal niet eens hoe ze met de ouders om moeten gaan,ik laat me niet meer in een hoek drukken door hun ga gewoon keihard vechten. onze kinderen worden doordat ze in ots zijn heel ernstig verwaarloosd door jeugdzorg. groeten dorien

Comments are closed.

Recente artikelen