Goede kwaliteit kinder-IC’s, versnippering blijft risico

Array

kinder-icDe kwaliteit van zorg op kinder-IC’s is goed. In 2001 constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nog grote tekortkomingen. Er waren te weinig bedden op de kinder-IC’s. Ook de regionale samenwerking en het vervoer van patientjes naar de kinder-IC’s waren niet op orde. Tot tevredenheid van de IGZ zijn deze knelpunten nu opgelost. Dat schrijft de IGZ in het rapport ‘Zorg voor zeer zieke kinderen beter geborgd sinds 2001’.

Toch heeft de IGZ ook zorgen. Want het is niet gezegd dat de kwaliteit in de nabije toekomst op peil blijft.  Het is de vraag of er genoeg plaats blijft op de kinder-IC’s. Er dreigt personeelstekort en mogelijk ook oneigenlijk gebruik van bedden. Het gaat dan om kinderen die langdurig op een IC liggen omdat er ergens anders geen plaats is voor kinderen met een intensieve zorgbehoefte. Bedden die bedoeld zijn voor acute opnames kunnen dan niet worden gebruikt omdat ze bezet zijn.

Mogelijk verdwijnt namelijk de wettelijke verankering van de kinder-IC’s. Nu nog vallen de kinder-IC’s onder de Wet bijzondere medische verrichtingen (WBMV art 8). Als deze wet niet meer van toepassing is op kinder-IC’s wordt de uitbreiding van kinder-IC’s makkelijker zonder dat aan minimumeisen voldaan moet zijn zoals nu.

De IGZ waarschuwt voor versnippering van IC-zorg aan kinderen. Meer ziekenhuizen willen een kinder IC. Juist de laatste jaren is de zorg voor zeer zieke kinderen geconcentreerd in acht universitaire medische centra. Dat heeft geleid tot een grote deskundigheid. Kinderen hebben nu veel meer dan vroeger de garantie op verantwoorde zorg. De IGZ waarschuwt voor verwatering van deskundigheid als het aantal kinder IC’s wordt uitgebreid. Nu al halen drie van de acht kinder-IC’s de minimale norm van 1500 beademingsdagen (die overigens geldt voor volwassen IC”s) niet.

De IGZ vraagt daarom aan de minister om verwatering van deskundigheid te voorkomen door in ieder geval eisen te stellen aan het minimum-aantal patientjes op een kinder-IC en de kwaliteit van de behandeling, wanneer de wettelijke regeling via de WBMV wordt losgelaten. Zonder deze voorwaarden kan de inpsectie de kwaliteit ook niet handhaven. Deze zogenaamde volume-eis is enigszins een garantie op gerechtvaardigd vertrouwen in verantwoorde zorg.

Ga hier naar het rapport ‘Zorg voor zeer zieke kinderen beter geborgd sinds 2001’.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen