Positieve ontwikkelingen in marktwerking ziekenhuiszorg

Array

ziekenhuisZiekenhuizen besteden in hun inkoop meer aandacht aan kwaliteit, wachttijden zijn verminderd en de prijsstijging in het B-segment is lager dan in het A-segment. Dat blijkt uit de monitor Ziekenhuiszorg 2009 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Minister Klink informeerde de Tweede Kamer hierover in de voortgangsrapportage DBC’s.

Kwaliteit van zorg
Uit de monitor blijkt dat er de afgelopen 3 jaren steeds meer aandacht was voor kwaliteit tijdens onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Zorgverzekeraars vragen bijvoorbeeld steeds vaker kwaliteitsindicatoren en zorgprofielen op. Daarnaast proberen ze de concurrentie te verhogen door instellingen met elkaar te vergelijken.

Beperkte prijsstijging
De prijs van ziekenhuiszorg bestaat uit een vast deel (het A-segment) en een vrij deel (het B-segment). Uit de monitor blijkt dat de prijsstijgingen in het vrije segment over het algemeen lager waren dan in het vaste segment. Ook de behandelduur is afgenomen: steeds meer patienten kunnen nog dezelfde dag naar huis.

Contracten
Zorgverzekeraars en ziekenhuizen moeten onderhandelen over contracten voor de ziekenhuiszorg. De contractonderhandelingen kwamen net als vorig jaar pas laat op gang. Uit onderzoek blijkt dat ziekenhuizen nu wel in staat zijn contracten af te sluiten met zorgverzekeraars. De meeste instellingen die nog geen contracten hebben gesloten, verwachten dit voor augustus dit jaar af te ronden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen