Positieve ontwikkelingen in marktwerking ziekenhuiszorg

0
148

ziekenhuisZiekenhuizen besteden in hun inkoop meer aandacht aan kwaliteit, wachttijden zijn verminderd en de prijsstijging in het B-segment is lager dan in het A-segment. Dat blijkt uit de monitor Ziekenhuiszorg 2009 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Minister Klink informeerde de Tweede Kamer hierover in de voortgangsrapportage DBC’s.

Kwaliteit van zorg
Uit de monitor blijkt dat er de afgelopen 3 jaren steeds meer aandacht was voor kwaliteit tijdens onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Zorgverzekeraars vragen bijvoorbeeld steeds vaker kwaliteitsindicatoren en zorgprofielen op. Daarnaast proberen ze de concurrentie te verhogen door instellingen met elkaar te vergelijken.

Beperkte prijsstijging
De prijs van ziekenhuiszorg bestaat uit een vast deel (het A-segment) en een vrij deel (het B-segment). Uit de monitor blijkt dat de prijsstijgingen in het vrije segment over het algemeen lager waren dan in het vaste segment. Ook de behandelduur is afgenomen: steeds meer patienten kunnen nog dezelfde dag naar huis.

Contracten
Zorgverzekeraars en ziekenhuizen moeten onderhandelen over contracten voor de ziekenhuiszorg. De contractonderhandelingen kwamen net als vorig jaar pas laat op gang. Uit onderzoek blijkt dat ziekenhuizen nu wel in staat zijn contracten af te sluiten met zorgverzekeraars. De meeste instellingen die nog geen contracten hebben gesloten, verwachten dit voor augustus dit jaar af te ronden.