Oogziekenhuis Rotterdam wint IGZ ZorgVeiligPrijs

Array

Het initiatief Team Resource Management van Het Oogziekenhuis heeft de IGZ ZorgVeiligPrijs gewonnen. Dat maakte inspecteur-generaal Gerrit van der Wal 11 juni bekend op het jaarlijkse patientveiligheidscongres van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Team Resource Management
De prijs gaat naar het beste initiatief op het gebied van patient- en clientveiligheid in de Nederlandse zorg. Het Oogziekenhuis Rotterdam traint sinds 2008 alle operatieteams in team resource management. Hierbij worden betrokkenen door luchtvaartdeskundigen getraind in het herkennen en erkennen van risico’s, de rol van hierarchie en het werken in teams. De training is opgebouwd uit vier elementen, waaronder een ‘flight simulator’-sessie.

Menselijke factoren
Menselijke factoren spelen de belangrijkste rol bij het veroorzaken van onbedoelde schade aan de patient, zo bleek uit onderzoek van het NIVEL. “De training bevordert het veiligheidsbewustzijn van alle betrokkenen op de operatiekamer door aandacht te schenken aan deze menselijke factoren en niet-technische vaardigheden als leiderschap, feedback geven en besluitvorming”, zegt Dirk de Korne, beleidsadviseur en onderzoeker in Het Oogziekenhuis.Flight simulator
In de flight simulator van een Boeing of een Airbus passen de deelnemers het geleerde toe in een omgeving waar ze niet kunnen terugvallen op hun professionele technische vaardigheden. Wat gebeurt er wanneer de verpleegkundige op de stoel van de gezagvoerder zit? Wie maakt dan de keus om het landingsgestel uit te klappen? De Korne: “Het wegnemen van onnodige hierarchie is van groot belang in het veiliger maken van de zorg. Artsen zijn door de team resource management training bereid zich meer kwetsbaar op te stellen. En verpleegkundigen geven aan dat ze meer gestimuleerd worden om aan de bel te trekken als ze denken dat iets bijna fout gaat”.

Jury
De jury, bestaande uit ondermeer Wim Deetman (lid Raad van State), Peter Holland (oud-voorzitter KNMG) en Rein Willems (lid CDA Eerste Kamer en oud president-directeur van Shell Nederland) prijst Het Oogziekenhuis omdat zij zeer consequent bezig is met veiligheid. “Na een eerder ingevoerde ‘time out- procedure’, waarmee het aantal links-rechtsverwisselingen tot nul werd gereduceerd, is er opnieuw een ‘best practice’ onder de aandacht te brengen door te leren van het bedrijfsleven”, aldus het juryrapport.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen