Hiv erkend als verzekerbare chronische aandoening

aidsfondsHet Verbond van Verzekeraars heeft bepaald dat er voldoende statistische gegevens zijn om hiv te erkennen als een te verzekeren chronische aandoening. Conclusies in het rapport “Verzekerbaarheid hiv uitgebreid” bieden verzekeraars mogelijkheden om levensverzekeringen nu ook aan te bieden aan mensen met hiv, die nog niet met hiv-medicatie zijn begonnen. Verder is het aanpassen van vragen over aids in de Gezondheidsverklaring door het Verbond een belangrijke stap om stigma en discriminatie van mensen met hiv binnen de financile dienstverlening weg te nemen. De Hiv Vereniging Nederland en het Aids Fonds zijn erg blij met deze aanpassingen.

Verzekerbaar ook zonder start hiv-medicatie
Al in 2005 adviseerde het Verbond van Verzekeraars levensverzekeringen open te stellen voor mensen met hiv die met hiv-medicatie waren begonnen. Nu adviseert het Verbond om ook mensen met hiv die nog niet worden behandeld te verzekeren. Dit doet recht aan de relatief goede gezondheidssituatie van die groep. Het Verbond baseert zich op statistieken van Stichting HIV Monitoring.
De nieuwe Gezondheidsverklaring: hiv een gewone chronische aandoening
De vragen over aids in de gezondheidsverklaring worden aangepast. Hiv wordt in de toekomst genoemd als een van de chronische aandoeningen en niet meer apart behandeld. Dat werd als stigmatiserend ervaren en leidde regelmatig tot directe afwijzing. Vooroordelen binnen de financile dienstverlening moeten verdwijnen. Hiv Vereniging Nederland roept het Verbond  op de Gezondheidsverklaring zo spoedig mogelijk aan te passen en de bij haar betrokken beroepsgroepen, zoals geneeskundig adviseurs en tussenpersonen, goed te informeren dat mensen met hiv verzekerbaar zijn. Deze stap is een uitermate belangrijke ontwikkeling voor de maatschappelijke positie van mensen met hiv. Het doet recht aan hoe mensen feitelijk leven met hiv en dat is niet alleen belangrijk voor de mogelijkheid voor mensen met hiv om bijvoorbeeld een huis te kopen maar is ook goed voor de beeldvorming rond hiv.

Nodige vervolgstappen

Hiv Vereniging Nederland roept verzekeraars op het advies van het Verbond van Verzekeraars daadwerkelijk op te volgen en de acceptatiecondities van hun levensverzekeringen te verruimen. In de toekomst is het van belang dat het Verbond van Verzekeraars het acceptatiebeleid en de hoogte van de premies regelmatig aanpast aan de meest recente medische ontwikkelingen en statistieken. Ook dient het Verbond jaarlijks inzicht te geven in de acceptatiegraad bij verzekeraars, aldus de Hiv Vereniging Nederland.

Ook andere verzekeringen openstellen

Meten is weten en volgens het Verbond geven de statistieken geen reden om vooroordelen over hiv -ook bij buitenlandse verzekeraars- in stand te houden. Hiv Vereniging Nederland roept verzekeraars op ook andere verzekeringen waarbij mensen met hiv worden geweigerd, zoals arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en uitvaartverzekeringen, open te stellen conform de statistieken zoals gebruikt door het Verbond van Verzekeraars.

Bron: Aidsfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen