Bloemkolen voor daklozen groeien in plantsoenen van Calgary

bloemkoolBloemkolen en andere groenten groeien in plantsoenen van de stad Calgary. Navraag leerde dat vrijwilligers deze openbare volkstuinen onderhouden. Daklozen en mensen zonder inkomen mogen deze groenten meenemen als ze te oogsten zijn. Het systeem werkt goed. Het vormt een onderdeel van de community building waarin gemeente Calgary en particuliere organisaties samenwerken om iets te betekenen voor de laagste betaalden.

Deze nadruk op het betrekken van de gemeenschap om specifieke achterstandsgroepen te helpen kwamen wij regelmatig tegen tijdens de studiereis van 31 Nederlandse en Zwitserse ervaren professionals, zorgonderzoekers en zorgmanagers naar de miljoenensteden Calgary en Edmonton in Alberta. Die reis vond plaats van 13 tot en met 20 juni en stond onder leiding van ondergetekende.

De bloemkolen riepen aarzelingen op bij de studiereizigers. Moet armoede nou op die manier worden bestreden? Kan dat niet door betere sociale uitkeringen? Aan de andere kant zijn de bloemkolen ook wel weer sympathiek. Tenslotte heeft de staat geen monopolie op het tegengaan van wantoestanden.

De PPP’s van de meeste inleiders tijdens de studiereis -circa acht per dag- treft u binnenkort aan op www.integratedcare.eu
Guus Schrijvers