Nieuw centrum voor chronische ziekten op Dekkerswald

Array

dekkerswaldHet Nijmeegse Universitair Longcentrum Dekkerswald (ULCD) gaat vanaf 2 juli 2009 verder als Universitair Centrum voor Chronische Ziekten (UCCZ). Het nieuwe medisch centrum – een volle dochter van het UMC St Radboud – richt zich niet alleen meer op longpatienten,  maar op de behandeling en revalidatie van mensen met chronische aandoeningen in de brede zin van het woord.Centraal in de behandeling staat het zo goed mogelijk leren leven met een chronische ziekte. Zes afdelingen van UMC St Radboud, te weten algemeen interne geneeskunde, anesthesie, longziekten, geriatrie, kindergeneeskunde en neurologie, werken op Dekkerswald intensief met elkaar samen.

Zo goed mogelijk leven met chronische ziekten
Patienten met (complexe) chronische ziekten hebben niet alleen fysieke stoornissen, maar ervaren  in hun dagelijks leven ook veelal beperkingen op sociaal, geestelijk en praktisch gebied. Het UCCZ streeft ernaar de patient zo goed mogelijk te leren leven met zijn of haar ziekte en zo goed mogelijke kwaliteit van leven te bieden. Het accepteren van de ziekte, omgaan met beperkingen en maatschappelijk functioneren staan hierbij centraal. De kracht van het centrum schuilt onder meer in het bundelen van verschillende specialismen. Diverse  medisch specialisten, maar ook paramedici zoals de fysiotherapeut, psycholoog, dietist en verpleegkundigen werken nauw met elkaar samen in de zorg aan de patient. Ook andere zorginstellingen en vooral huisartsen worden hierbij nauw betrokken. Voor de patienten is dit een groot voordeel. Veel van hen kampen namelijk met meerdere chronische ziekten tegelijkertijd. Zo is bekend dat 25% van de patienten met COPD ook hartproblemen hebben en andersom. In het UCCZ ontvangen zij een behandelplan op maat: de specialistische zorg voor al hun aandoeningen is naadloos op elkaar afgestemd én zij ontvangen alle poliklinische en klinische zorg op één locatie.


Toonaangevend

Het UCCZ wil zich ontwikkelen tot een toonaangevend expertisecentrum waar zorgverleners, behandelaars en dienstverleners in de hele zorgketen terecht kunnen voor informatie over chronische ziekten. Het centrum biedt momenteel onder meer plaats aan een Pijncentrum en een afdeling Palliatieve Zorg. De afdeling Geriatrie is er onder andere actief op het gebied van valpreventie en triage en Longziekten biedt begeleiding rondom COPD, astma, CF en tuberculose. De afdeling Kindergeneeskunde richt zich hier op de behandeling van kinderen met astma en allergieen.
De zorg wordt geboden in de natuurlijke rustgevende omgeving van Dekkerswald. Er zijn inmiddels verregaande plannen om, samen met Zorggroep Zuid-Gelderland, ook invulling te geven aan de thema’s wonen, zorg en welzijn op het terrein.

Open dag
Zaterdag 27 juni biedt  het UCCZ  een uitgebreide kijk in het nieuwe centrum tijdens een Open Dag.
Geïnteresseerden zijn van harte welkom tussen 11 uur en 16 uur op Dekkerswald. Er is onder meer informatie over uiteenlopende onderwerpen als bronchitis, stoppen met roken, astma en allergie bij kinderen, snurken en pijnbestrijding. Ook zijn er op diverse tijden rondleidingen.

Kijk voor  meer info ook op www.ulcd.nl

Recente artikelen