Betere zorg voor hemofiliepatiënten door nieuwe richtlijn

0
281

bloedSpecialisten die mensen met de bloederziekte hemofilie behandelen hebben een nieuwe richtlijn gemaakt voor de behandeling en diagnostiek van deze patienten. Hierdoor hoopt de Nederlandse Vereniging van hemofiliebehandelaars (NVHB) de zorg van hemofiliepatienten te optimaliseren. Hemofilie ontstaat door een aangeboren tekort aan een stollingsfactor, meestal Factor VIII, en kenmerkt zich onder andere door ernstige bloedingen in gewrichten en spieren. Ook kunnen bloedingen bij operaties optreden.

Een modernere richtlijn was nodig omdat er de afgelopen jaren veel ontwikkelingen zijn geweest in de behandeling van hemofilie en andere aanverwante stollingsstoornissen. De zorg voor patienten is bijvoorbeeld gebundeld in hemofiliebehandelcentra, waardoor de behandeling wordt geconcentreerd en meer kennis wordt opgedaan.  Ook zijn er meer en veiliger producten op de markt gekomen om stollingstoornissen te  behandelen en hebben wetenschappers veel vooruitgang geboekt. In de nieuwe richtlijn is veel aandacht besteed aan specifieke problemen bij draagsters van hemofilie en oudere hemofliepatienten. Daarnaast wordt de diagnostiek en behandeling van patienten met andere bloedingziekten, zoals de ziekte van von Willebrand en andere zeldzamere stollingsafwijkingen besproken.  De op de nieuwe ontwikkelingen afgestemde richtlijn is recent officieel overhandigd door Prof. Dr.  F.W.G. Leebeek, als internist-hematoloog
werkzaam in het Erasmus MC en voorzitter van de NVHB ,aan de heer A.  Veldhuizen, voorzitter van de hemofiliepatientenvereniging.

Een exemplaar van de richtlijn, is op te vragen bij Dr. E.P. Mauser-Bunschoten, secretaris van de NVHB, van Creveld kliniek, UMCU  te Utrecht (e.mauserbunschoten@umcutrecht.nl). De uitgave is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Stichting Haemophilia.

Prof. Dr.  F.W.G. Leebeek, voorzitter van de Nederlandse
Vereniging van hemofiliebehandelaars (NVHB)