Q-koorts maakt dodelijke slachtoffers in Nederland

0
280

peter_weverVolgens microbioloog Peter Wever zijn in Nederland al mensen overleden aan de Q-koorts. Wever is verbonden aan het Jeroen Bosch-ziekenhuis in Den Bosch. “De vraag is niet of er al mensen zijn overleden, maar hoeveel”, aldus Wever.  Dat zegt hij in het Brabants Dagblad. Volgens de officiele gegevens zijn er nog geen mensen aan de ziekte overleden, al blijkt uit overzichten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wel dat het aantal ernstige ziektegevallen toeneemt vergeleken met vorig jaar. Uit de medische literatuur blijkt dat van mensen die met Q-koorts in het ziekenhuis belanden één tot twee procent overlijdt. Dat maakt het volgens Wever waarschijnlijk dat er in Nederland vijf tot tien mensen aan de ziekte zijn overleden.Mensen lopen meestal Q-koorts op door lucht in te ademen met fijnstof, dat met de bacterie besmet is. De bacterieen worden verspreid door schapen en geiten, maar ook door andere dieren.

Wever is ervan overtuigd dat in Noord-Brabant mensen met Q-koorts in het ziekenhuis zijn overleden. Hij refereert daarbij ondermeer aan medische literatuur, waaruit bekend is dat 1 tot 2 procent van de patienten overlijdt. In Brabant zijn in de afgelopen drie jaar volgens Wever vijf- tot zeshonderd ziekenhuisopnames geweest. Op basis daarvan komt hij tot een schatting van vijf tot tien sterfgevallen.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis met een interessante patientenpopulatie in een deel van het land waar microbiologisch gezien veel gebeurt. Vogelpest, Q-koorts, MRSA…. Het lijkt wel of het allemaal in Brabant gebeurt en als ziekenhuis zijn wij bij die ontwikkelingen erg betrokken. De mogelijkheden om hier onderzoek te doen zijn legio en als lid van de Wetenschapscommissie ben ik dan ook erg blij, met de aandacht die onderzoek in dit ziekenhuis krijgt. Dit ziekenhuis combineert voor mij het beste uit twee werelden: patientenzorg en onderzoek.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft tot nu toe als officieel standpunt dat er nog geen mensen aan Q-koorts zijn overleden. Volgens Wever klopt dat niet.

Vorig artikelGezondheidszorg in gevangenissen onvoldoende
Volgend artikelDownloads Grieppandemie
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.