Marktpartijen roepen op tot opschaling e-health

Array

Marktpartijen roepen op tot opschaling e-health
e-healthVandaag ontvingen minister Klink en staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid Welzijn en Sport een initiatief over de toepassing van e-health. Zij ontvingen het initiatief als voorzitter en vice-voorzitter van het Zorginnovatieplatform (ZIP) op het landelijke event van het ZIP. Menzis, Achmea, TNO, Philips, KPN en Rabobank roepen in het manifest op om e-health op te schalen.

De zes marktpartijen zien een belangrijke rol voor e-health en zorg op afstand in de toekomst. Tegenover de mogelijkheden die ons land kent om e-health naar een hoger niveau te tillen staan eveneens barrières die dit bemoeilijken. Daarvoor willen zij een open nationaal platform in het leven roepen, dat samen met ZIP en VWS deze barrières gaat slechten. De verwachting is dat de samenwerking tussen marktpartijen zal leiden tot een doorbraak van e-health en Nederland in een voorhoedepositie plaatst.

In een reactie gaf de minister aan dat het ZIP het belang van e-health in de zorg volledig deelt. In één van de eerdere bijeenkomsten van het ZIP deden veldpartijen de oproep tot meer samenwerking om de mogelijkheden die binnen Nederland bestaan te benutten en de inzet van e-health te versnellen. Hij is blij dat daar op deze manier en met de steun van de Raden van Bestuur van deze organisaties vervolg aan wordt gegeven. Het is goed dat ook gezien het recente rapport ‘Zorg op afstand. Een innovatie in de langdurige zorg’ van de Algemene Rekenkamer deze samenwerking tot stand komt De staatssecretaris benadrukte dat zorg op afstand meer is dan alleen zorg, maar ook gaat over welzijn en ondersteuning. Ook benadrukte ze dat er geleerd moet worden van fouten uit het verleden, waarin e-health projecten niet goed doordacht waren.
De bewindslieden riepen andere marktpartijen op zich bij dit initiatief over e-health aan te sluiten.

Nationaal Platform
De zes marktpartijen zien juist in Nederland uitgelezen mogelijkheden om e-health naar een hoger niveau te tillen. Zo kent ons land een uitstekende dekking van internetfaciliteiten en onderschrijven bedrijfstakken in de zorg het belang van innovatie. Toch komen landelijke samenwerking en technologische standaarden onvoldoende van de grond. Dit patroon willen de zes organisaties doorbreken met het Nationaal Platform E-health, dat in oktober met een landelijke agenda wil komen voor de aanpak van de barrières. De ondertekenaars van het manifest zijn:
Roger van Boxtel (voorzitter Raad van Bestuur Menzis)
Willem van Duin (voorzitter Raad van Bestuur Eureko)
Piet van Schijndel (lid Raad van Bestuur Rabobank Nederland)
Jan Wildeboer (directeur Strategie en Ontwikkeling KPN)
Tini Colijn (lid Raad van Bestuur TNO)
Harry Hendriks (voorzitter directie Philips Benelux)

Barrières
In het manifest betogen de zes marktpartijen dat zorginnovatie in de praktijk op zeven barrières stuit:

  • gebrek aan draagvlak bij de patienten
  • gebrek aan draagvlak bij de medische professionals
  • diensten en knowhow zijn te vaak vanuit de aanbodkant bedacht
  • medische en economische wetenschappelijke onderbouwing is beperkt of ontbreekt
  • onvoldoende uniformering en standaardisatie
  • financiering
  • wet- en regelgeving.

Enkele van deze barrières zijn onlangs ook door de Algemene Rekenkamer genoemd in haar recente rapport ‘Zorg op afstand. Een innovatie in de langdurige zorg’.

Zorg in huis halen
EHealth toepassingen kunnen mensen ondersteunen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Met eHealth haal je de zorg in huis. Gegevens kunnen snel en op elk gewenst tijdstip worden uitgewisseld tussen bijvoorbeeld een diabetes-patient en zijn arts.. Diabetici hoeven dan niet meer naar de arts toe, maar kunnen hun bloedsuikerwaarden van huis versturen en de arts via de computer consulteren. Het stelt de patient beter in staat zijn ziekte zelf te managen.

Bron: TNO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen