Farmaceutische industrie moet onderzoek doen ongewenste bijwerkingen van ADHD-middelen

0
353

ritalin-sr-20mg-full1De farmaceutische industrie moet van de Europese Commissie een grootschalig wetenschappelijk onderzoek doen naar ongewenste bijwerkingen van ADHD-middelen. Het gaat vooral om Ritalin en Concerto. Dat schrijft het Nederlands Dagblad. Gebruik van die middelen kan leiden tot depressies, zelfmoordgedachten, vijandigheid, psychosen en manieen. In welke mate dit gebeurt, is onbekend, terwijl het medicijn al ruim vijftig jaar op de markt is.

Er zijn al langer aanwijzingen dat het gebruik van antidepressiva kan leiden tot agressie. Neem de man uit Zwijndrecht die onlangs zijn vriendin, zijn ex-vrouw, twee kinderen en vervolgens zichzelf doodde. In zijn afscheidsbrief schreef hij: “Zit zwaar onder de medicijnen en heb totaal geen emotie. Fluoxetine [Prozac] doet rare dingen met mensen”. Ook in de wetenschappelijke literatuur en bij instanties als het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb zijn er aanwijzingen te vinden. Ritalin is bedoeld om patienten rustig te maken. Maar het medicijn kan ook juist aanzetten tot agressie en psychotisch gedrag, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. Zeker als iemand al psychotisch is. Er zijn verschillende voorbeelden:

  • Zwaar psychotisch was Antonio G., de Rotterdamse vader van het Maasmeisje, toen hij in 2006 zijn 12-jarige dochter Gèssica, vermoordde en in stukken zaagde.cG. slikte het adhd-middel Ritalin.
  • Vorige week betoogde een advocaat bij de rechtbank van Haarlem dat een 64-jarige vrouw uit Badhoevedorp, die vorig jaar haar man en dochter met een bijl om het leven bracht, dit deed onder invloed van een te hoge dosis antidepressiva. De rechtbank gelastte een nader onderzoek.
  • De vader die in mei dit jaar in Bavel en Zwijndrecht zijn ex-vriendin, ex-vrouw, twee kinderen en vervolgens zichzelf doodde, was onder invloed van een antidepressivum. In zijn afscheidsbrief schreef hij: “Fluoxetine (Prozac) doet rare dingen met mensen.”
  • In 2007 bracht een 56-jarige man uit Kerkrade zijn 55-jarige levenspartner met zestig messteken om het leven. Hij slikte sinds enkele dagen het antidepressivum Venlafaxine (Efexor), omdat hij te veel bijwerkingen kreeg van een ander antidepressivum.
  • Ook Karst T.  bleek antidepressiva te slikken

In hoeverre de medicatie een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij deze moorden is onbekend. “Onderzoek naar de effecten en bijwerkingen van bestaande middelen vindt nauwelijks plaats. Er is geen geld voor”, zegt Kees van Grootheest, directeur van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Volgens hem is onafhankelijk onderzoek nodig om een beter beeld te krijgen van de gevolgen van dergelijke medicatie.  Onlangs legde de Europese Commissie het verstrekken van het adhd-middel Methylfenidaat – het werkzame deel in onder meer Ritalin en Concerta – voor kinderen aan banden. Het blijkt psychische stoornissen soms juist te verergeren. In 2005 waarschuwde de commissie al over gebruik bij kinderen van Strattera (kan agressie veroorzaken) en antidepressiva (kunnen tot zelfmoordgedachten leiden).
Hoogleraar wetenschapstheorie Trudy Dehue, auteur van het boek De depressie-epidemie, vindt dat artsen om die reden ook veel terughoudender moeten zijn met deze middelen. Verder moet nagedacht worden over de juridische consequenties van een verband tussen het gebruik van antidepressiva en agressie, vinden Dehue en Van Grootheest. Het kan niet zo zijn dat dit een geldig excuus wordt voor gepleegde geweldsdelicten.

Ze benadrukt het belang van onafhankelijk onderzoek. “De meeste onderzoeken vinden plaats in opdracht van de farmaceutische industrie. Het is al jaren bekend dat de resultaten uit onafhankelijk onderzoek veel minder gunstige resultaten laten zien. Maar dit soort onderzoek vindt nu nauwelijks plaats. “

Vorig artikelHonden kunnen kanker opsporen
Volgend artikelKritiek op onderzoek Pieter Baan Centrum naar Karst T.
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.