Honden kunnen kanker opsporen

0
1941

fotos-mobiel-045Honden kunnen ruiken of iemand kanker of suikerziekte heeft, blijkt uit diverse onderzoeken. Honden kunnen blaaskanker ruiken. Dat verrassende feit kwam uit een onderzoek naar voren dat aan de Amersham Hospital in Buckinghamshire, in Engeland, is gehouden. Er werd daar door honden geroken aan urine van patienten en in ruim veertig procent van de gevallen detecteerden de honden kankercellen in de urine. Dat bevestigt de verhalen die de ronde deden over honden die veelvuldig roken aan plaatsen op het lichaam van hun baasje die later gezwellen en kwaadaardige moedervlekken bleken te zijn. “Honden die kanker detecteren was iets dat al tientallen jaren besproken werd.

Uit nieuwsgierigheid begon orthopedisch chirurg Hunt vijf jaar geleden een onderzoekscentrum om te kijken of er waarheid zat in verhalen over honden die hun baas bleven besnuffelen op plekken waar later een tumor bleek te zitten. De eerste test was een urinetest. Honden kregen een kleine urinemonster en moesten de geur van blaaskanker opsporen. Een groot succes; in 56 procent van de gevallen lukte het de honden. De honden zijn inmiddels nog beter getraind.
“Deze studie toont overtuigend bewijs dat kankers die verborgen zijn onder de huid op eenvoudige manier door een hond kunnen worden ontdekt via iemands adem,” aldus onderzoeksleider Michael McCulloch. Door vroeg de ziekte te ontdekken is de kans op herstel groter. Het onderzoek is drie jaar geleden verschenen in het Integrative Cancer Therapies-magazine, en werd uitgevoerd door de Pine Street Foundation uit San Anselmo, California.  Een studie toont dat honden aan de adem van een persoon kunnen ruiken of deze kanker heeft. Het gaat om gewone honden die slechts een paar weekjes puppy-training hebben gevolgd. De dieren ruiken zeker honderdduizend keer beter dan de mens. Hunt en zijn collega’s willen een machine bouwen die netzo goed kan ruiken als honden. Er zijn al ‘elektrische neuzen’, maar die zijn nog niet goed. Met dit onderzoek is het de bedoeling de kwaliteit daarvan te verbeteren.

Biochemische sporen
Honden kunnen chemische sporen veel beter onderscheiden dan mensen. De onderzoekers hopen dat prostaatkanker ook nog vroeger kan worden ontdekt door de honden te laten snuffelen aan urine van de patient.

Hoe onderzocht?
De onderzoekers gebruikten 5 honden voor hun studie. Op basis van het klassieke belonen-met-voedsel-systeem (zo leert de gemiddelde mens zijn hond ook pootjes geven) verkreeg men de resultaten. Afhankelijk van of het dier ging zitten of liggen vertelde de hond of er kanker aanwezig was of niet.

Alleen op basis van de ademgeur detecteren ze 55 gevallen van longkanker en 31 gevallen van borstkanker. 83 Gezonde mensen werden ook als dusdanig geclassificeerd. De dieren waren correct in 88 tot 97% van de gevallen; een hoog slaagpercentage. “Het lijkt niet uit te maken welke hond we gebruikten, noch in welke fase de kanker was ontwikkeld,” zegt Broffman daarover.   Van long- en borstkanker is bekend dat ze sporen achterlaten in de adem van het slachtoffer. Kanker laat andere restproducten achter dan gezonde cellen. De verschillen zijn zo groot dat een getrainde hond deze kan oppikken, zelfs in een vroeg stadia van de ziekte.

Op basis van dit onderzoek denkt men nu aan een elektronische neus die net zoals bij honden tot 100.000 keer beter werkt dan de menselijke variant.