Europese Unie erkent gezondheidsclaim Xylitol

Array

kauwgum-met-xylitolDe Europese Unie heeft de positieve werking van kauwgom verrijkt met 100 procent xylitol erkend. De EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) en de Europese Commissie hebben bevestigd dat kauwgom gezoet met 100 procent xylitol een bijdrage levert aan het voorkomen van tandplak, wat een risicofactor is voor het ontstaan van caries bij kinderen. Kauwgom- & zoetwarenfabrikant LEAF heeft een significante wetenschappelijke bijdrage geleverd door middel van ondersteuning van verschillende onderzoeken. LEAF biedt met Xylifresh de eerste en enige kauwgom in Nederland met 100 procent xylitol.

LEAF investeert al sinds 1975 in wetenschappelijk onderzoeken naar de gezondheidseffecten van xylitol-houdende kauwgom op het gebit. Deze uitgebreide onderzoeken hebben aangetoond dat kauwgom gezoet met 100 procent xylitol een preventieve werking heeft en tandplak helpt voorkomen. Een gezondheidsclaim die nu ook door de EU erkend wordt. LEAF mag de positieve werking van xylitol vanaf nu dan ook communiceren aan de consument. Naast dit onderzoek doet LEAF veel onderzoek naar het gebruik van kauwgom onder kinderen. Hieruit blijkt ook dat kauwgom een positief effect heeft op het gebit van kinderen.
Tandplak is een dun, vaak onzichtbaar kleverig laagje dat zich gedurende de dag op de gebitselementen afzet. Tandplak bestaat grotendeels uit voedselresten, slijm en bacterien (zoals melkzuurbacterien) die de suikers en koolhydraten in de mond afbreken tot zuur en die zich aan het tandoppervlak hechten. De bacterien die zich in tandplak bevinden, zijn de veroorzakers van veelvoorkomende mondproblemen, zoals ontstoken en bloedend tandvlees, gaatjes (caries) en een slechte adem. Als tandplak langere tijd aanwezig is op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden en is sprake van tandsteen. Xylitol gaat de vorming van tandplak tegen.

“Steeds meer Nederlandse consumenten zijn zich bewust van de negatieve gevolgen van tandplak, dat bovendien een grote risicofactor is voor de ontwikkeling van caries bij jonge kinderen. Een regelmatig gebruik van xylitol-houdende kauwgom vermindert effectief de zuurvormende werking van tandplak.”

De positieve effecten van xylitol op mondhygiene
Xylitol is een natuurlijke zoetstof die behoort tot de groep van de suikeralcoholen die onder meer voorkomt in fruit, groente en bessen. De stof wordt industrieel vervaardigd uit xylaan: vezels die voorkomen in berken, maïskolven en amandelschalen. Xylifresh van LEAF is een 100 procent xylitol-houdende kauwgom die een remmende werking heeft op de cariogene ofwel caries verwekkende bacterien en hierdoor zuurvorming en tandbederf tegengaat. Ook wordt de remineralisatie (toevoeging van de bouwstenen calcium en fosfaten) van het tandglazuur gestimuleerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen