Flevoziekenhuis, de Oostvaarderskliniek en gevangenis PI Almere Binnen ondertekenen protocol zorg gedetineerden en tbs-patiënten

Array

gevangenis-artsHet Flevoziekenhuis, de Oostvaarderskliniek en gevangenis PI Almere Binnen hebben gistermiddag een protocol ondertekend over ziekenhuiszorg aan gedetineerden en tbs-patienten. “Het werd tijd om afspraken vast te leggen”, vertelt Froukje de Jonge, secretaris van de Raad van Bestuur van het Flevoziekenhuis. “Het is niet zo dat de zorg voor gedetineerden niet goed geregeld was, maar de afspraken tussen ons en de PI en de Oostvaarderskliniek liepen wel eens langs elkaar. Nu staat alles duidelijk op papier.”

Een voorval van anderhalf jaar geleden heeft het Flevoziekenhuis kritischer doen kijken naar het behandelen van gedetineerden. ,,Toen lag er een gevangene overdag op een kamer, continue bewaakt door twee agenten. In de avond waren die agenten verdwenen en begreep het ziekenhuispersoneel niets van de situatie”, legt De Jonge uit. Had de patient nu opeens geen bewaking meer nodig? Bevonden ze zich in een gevaarlijke situatie? Allemaal vragen waar geen duidelijkheid over bestond.”

Met de komst van de Oostvaarderskliniek kreeg het ziekenhuis er zo’n honderdzeventig potentiele patienten bij. ,,Waardoor het ziekenhuis rond de vierhonderd gedetineerden en tbs’ers per jaar behandelt”, zegt algemeen directeur van de Oostvaarderskliniek Harry Weijenburg. ,,Met zo’n groot aantal is het noodzakelijk dat er eenduidige afspraken zijn zodat iedereen weet wie waar verantwoordelijk voor is.”

Locatiedirecteur van de PI Almere Binnen, Theo de Groen, is net als zijn collega’s tevreden over de nieuwe afspraken. ,,Met name voor de veiligheid is het belangrijk dat het traject nu duidelijk is. Zowel voor de veiligheid van het ziekenhuispersoneel, als andere patienten dan de gedetineerde patienten”, aldus De Groen.

Bron:Almere Vandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen