Bulgaren slaan slaatje uit H1N1 pandemie

briefSinds enige tijd eist de Bulgaarse douane een geen-griep-verklaring van reizigers. De KNMG ontvangt van met name huisartsen het signaal dat zij van patienten die op het punt staan af te reizen naar Oost-Europese bestemmingen, het verzoek krijgen om een verklaring te tekenen dat de patient niet lijdt aan het Nieuwe Influenza A (H1N1), voorheen ‘Mexicaanse griep’. Er zijn geluiden dat reizigers op doorreis naar Turkije aan de Bulgaarse grens een dergelijke verklaring zouden moeten tonen. Het betalen van smeergeld lost het probleem op maar is ook strafbaar. De genoemde bedragen varieren van tien tot enkele honderden euro’s.

Geen vereiste
Volgens de Bulgaarse ambassade is het tonen van zo’n ‘geen-griep-verklaring’ voor het reizen naar of door Bulgarije is geen vereiste van de Bulgaarse overheid. Reizigers die toch om een dergelijke verklaring wordt gevraagd, kunnen dit melden bij de autoriteiten. Volgens de Richtlijnen van de KNMG mogen behandelend huisartsen geen medische verklaringen over eigen patienten afgeven. In het welbekende ‘weigeringsbriefje’ wordt aan patienten uitgelegd waarom.

Advies KNMG
Het advies is dan ook de ‘geen-griep-verklaring’ als (behandelend) arts niet af te geven. Om eventuele problemen aan de grens voor reizigers te voorkomen, kunt u als behandelend arts als pragmatische oplossing aangeven dat de betrokkenen op basis van hun medische gegevens op de desbetreffende datum nog geen griepverschijnselen hadden. Gezien de incubatietijd van het Nieuwe Influenza A (H1N1) virus is dit weinig zinvolle informatie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen