Bulgaren slaan slaatje uit H1N1 pandemie

0
185

briefSinds enige tijd eist de Bulgaarse douane een geen-griep-verklaring van reizigers. De KNMG ontvangt van met name huisartsen het signaal dat zij van patienten die op het punt staan af te reizen naar Oost-Europese bestemmingen, het verzoek krijgen om een verklaring te tekenen dat de patient niet lijdt aan het Nieuwe Influenza A (H1N1), voorheen ‘Mexicaanse griep’. Er zijn geluiden dat reizigers op doorreis naar Turkije aan de Bulgaarse grens een dergelijke verklaring zouden moeten tonen. Het betalen van smeergeld lost het probleem op maar is ook strafbaar. De genoemde bedragen varieren van tien tot enkele honderden euro’s.

Geen vereiste
Volgens de Bulgaarse ambassade is het tonen van zo’n ‘geen-griep-verklaring’ voor het reizen naar of door Bulgarije is geen vereiste van de Bulgaarse overheid. Reizigers die toch om een dergelijke verklaring wordt gevraagd, kunnen dit melden bij de autoriteiten. Volgens de Richtlijnen van de KNMG mogen behandelend huisartsen geen medische verklaringen over eigen patienten afgeven. In het welbekende ‘weigeringsbriefje’ wordt aan patienten uitgelegd waarom.

Advies KNMG
Het advies is dan ook de ‘geen-griep-verklaring’ als (behandelend) arts niet af te geven. Om eventuele problemen aan de grens voor reizigers te voorkomen, kunt u als behandelend arts als pragmatische oplossing aangeven dat de betrokkenen op basis van hun medische gegevens op de desbetreffende datum nog geen griepverschijnselen hadden. Gezien de incubatietijd van het Nieuwe Influenza A (H1N1) virus is dit weinig zinvolle informatie.