Nieuwbouwplannen UMCG gepresenteerd
ArrayUitbreiding UMCG/RUG-Bodenterrein start
Het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen en de gemeente Groningen hebben nader uitgewerkte plannen voor de uitbreiding aan de noordzijde van het ziekenhuisterrein en het Bodenterrein gepresenteerd. Het gaat om omvangrijke nieuw- en verbouwplannen voor de komende 20 jaar van tal van medisch gerelateerde functies maar ook om woningbouw en verkeerskundige ingrepen ter plaatse. De gemeente heeft een nieuw bestemmingsplan opgesteld dat na de zomervakantie de inspraak in gaat. De totale investeringen bedragen rond de € 650 miljoen. Medio volgend jaar wordt gestart met de bouw.
Extra ruimte
Voor de nieuwbouw-uitbreiding van UMCG en RUG gaat het om ca. 120.000 m2 bvo (bruto vloer oppervlakte). Bestaande voorzieningen met een vloeroppervlak van 45.000 m2 bvo zullen worden vernieuwbouwd. Bureau KuiperCompagnons uit Rotterdam heeft de stedenbouwkundige visie uitgewerkt. Het gaat om ruimte voor diverse functies zoals research-laboratoria, onderwijs-, zorg- en behandelingsgebouwen, elk met hun eigen voorzieningen. Een extra (ondergrondse) parkeergarage maakt ook onderdeel uit van deze nieuwbouw. Een en ander komt op de plaats van nog te slopen oude bebouwing langs onder meer de Petrus Campersingel en het gebied aan weerszijden van de Antonius Deusinglaan.
De Antonius Deusinglaan wordt vanwege de noodzakelijke nieuwbouw iets naar het noorden verplaatst en komt in het verlengde van de Thomassen à Thuessinklaan te liggen. De nieuwe weg – aanleg vanaf eind dit jaar – heeft de voorlopige werknaam Vrydemaweg gekregen. De nieuwe straat verwijst in zijn naam naar de al in de 14e eeuw zo genoemde Vrydemaweg, die over exact dezelfde route liep. Het was de weg vanuit de stad naar het even verderop gelegen steenhuis van de rijke familie Vrydema. Over het tracé van de Antonius Deusinglaan komt straks een fiets-/voetpad te liggen. Rondom het monumentale pand Bloemsingel 1 komt zo ruimte voor een plein dat de noordelijke voetgangersentree van het UMCG zal vormen.
Bodenterrein
Aansluitend wil de gemeente op het voormalige Bodenterrein ca. 225 woningen ontwikkelen met op de begane grond van de Vrydemalaan bedrijfsruimten die gelieerd (kunnen) zijn aan UMCG en RUG. De bebouwing op het Bodenterrein heeft voorkanten naar alle zijden. Het wonen is dus zowel op het Oosterhamrikkanaal als op de Vrydemaweg, Bloemsingel en Rosensteinlaan georienteerd. Aan de zijde van het Oosterhamrikkanaal is naast
woonappartementen tevens plek voor een groot aantal grondgebonden woningen, waarmee een gedifferentieerd woonprogramma in het totale gebied kan worden gerealiseerd. Onder het Bodenterrein is plaats voor ondergronds parkeren. Op de hoek van Oosterhamriktracé en W. van Doeverenplein kan als accent een hoog gebouw komen.
Verkeer
Het te bebouwen gebied zal op termijn extra verkeer aantrekken. De bedoeling is de locatie daarom direct te koppelen aan de belangrijke ontsluitingswegen en OV-assen richting de noordoost-kant van de stad. Direct aan het nieuw te maken entree-plein op de hoek Oostersingel/voormalige A. Deusinglaan/ Bloemsingel komen ov-haltes. Het verkeersconcept speelt in op mogelijke toekomstige ontwikkelingen betreffende de HOV-routes (tramlijn?) en autoverkeersontsluitingen aan de oostkant van de stad.
Tegenover de Vrydemalaan komt overigens tevens de tweede entree van de parkeergarage Boterdiep te liggen. Aan de noordkant van het UMCG-gebied komt een extra ontsluiting van de UMCG/RUG-parkeergarages. Deze maatregelen ontlasten met elkaar de bereikbaarheid van het ziekenhuis aan de zuidkant en leiden in z’n geheel tot een betere bereikbaarheid van het UMCG.
Duurzaam
Het plan zet sterk in op duurzame stedelijke ontwikkeling. Groen dat gekapt moet worden zal op grote schaal worden gecompenseerd door middel van het aanplanten van rijen bomen en groen op de Vrydemaweg en de ecologische zones die het UMCG aan beide zijden omzomen. Er is in de ziekenhuis-nieuwbouw veel aandacht voor parkachtige inrichting, mede door diverse dakvegetatie en muurbegroeiingen. De oevers en taluds van het water aan de oostzijde krijgen plaatselijk een kruidenvegetatie. Het nieuwe noordelijke deel van het UMCG-terrein wordt een prettige plek voor patienten en bezoekers. Onderzocht wordt of restwarmte uit het (duurzaam
opgewekte) energiegebruik van het UMCG gebruikt kan worden voor de nog te realiseren omliggende woningbouw op het Bodenterrein.
Het college van B&W geeft het bestemmingsplan UMCG Bodenterrein vanaf 24 augustus tot 5 oktober 2009 vrij voor inspraak en vooroverleg.
Programma
- Het ontwerp bestemmingsplan biedt ruimte voor een uitbreiding van een totaal programma van ca. 120.000 m2 bvo voor UMCG en RUG en een vervangingscapaciteit van ca. 45.000 m2 bvo.
- De A. Deusinghlaan wordt vanaf eind 2009 verplaatst en is vanaf dat moment niet meer toegankelijk voor
verkeer. De nieuwe Vrydemaweg zal naar verwachting eind 2010 gereed zijn. - De RUG wil aansluitend -medio 2010- starten met de bouw van de eerste fase (5000 m2 bvo) van het researchgebouw ERIBA (totaal 22.000 m2 bvo, direct noordoostelijk/naast het hoge flatgebouw van de Medische Faculteit). In dit gebouw zullen de activiteiten van het onderzoeksprogramma ‘Healthy Ageing’ van het UMCG zich concentreren.
- Het UMCG wil snel beginnen met nieuwbouw voor Psychiatrie en Kinder- en Jeugdpsychiatrie, ca. 20.000m2 bvo. Het gaat om een ontwerp van architect Vera Yanovsthchinsky. Tevens heeft de bouw van de zgn. partikeltherapie-faciliteit, t.b.v. oncologische behandelingen, hoge prioriteit indien Groningen deze landelijke faciliteit toegewezen krijgt. Het betreft een gebouw van ca. 22.000 m2 bvo (nieuw bouwblok tegenover de kerk, hoek Rosensteinlaan). Ook is uitbreiding van het Centraal Medisch Complex mogelijk.
- Het programma voor het gemeentelijke deel van het Bodenterrein (de strook langs het Oosterhamrikkanaal) bestaat voornamelijk uit woningbouw. Het betreft ca. 225 appartementen en grondgebonden woningen in de huur- en koopsector op een gebouwde parkeervoorziening met 700 parkeerplaatsen (die mede gebruikt kunnen worden voor het UMCG).
- De locatie aan de noordkant van het Oosterhamrikkanaal – in feite onderdeel van de Korrewegwijk – biedt de mogelijkheid op termijn nog ca. 100 woningen te bouwen.
Bron: UMCG