Professor Jean-Pierre Baeyens -geriater noemt bevindingen KCE-rapport ethisch onverantwoord.

Array

professor-jean-pierre-baeyensAcetylcholinesterase inhibitoren, de geneesmiddelen die het vaakst gebruikt worden voor alzheimerpatienten, helpen slechts in een op de tien gevallen om de symptomen van de ziekte onder controle te houden. Dat blijkt uit een studie van het Belgisch Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Het centrum stelt de terugbetaling van een aantal geneesmiddelen in twijfel en raadt het gebruik van antipsychotica af. Jean-Pierre Baeyens Professor heeft grote twijfel over het rapport en noemt hun bevindingen ethisch onverantwoord. Wat moeten mensen die familieleden met alzheimer hebben, nu niet denken? Die medicijnen genezen natuurlijk niet, maar hebben wel een positieve invloed. Het Kenniscentrum kijkt alleen naar de invloed op het geheugen en de intellectuele functies. Maar het gedrag van patienten is zeker zo belangrijk en daar hebben die medicijnen wel invloed op: ze zijn minder agressief en makkelijker in de omgang. Grote studies hebben duidelijk aangetoond dat patienten door die medicijnen minder neuroleptica moeten nemen, en dat betekent dus minder verwikkelingen. Professor Jean-Pierre Baeyens pleit net als het Kenniscentrum, voor meer ondersteuning voor de mantelzorgers. Maar niet zonder medicamenteuze behandeling van de ouderen. Zonder die medicijnen is het ook onhoudbaar voor mantelzorgers om gedurende lange tijd voor die patienten thuis te zorgen.

In de Verenigde Staten wordt het als een beroepsfout aangezien als de arts de combinatie van de twee medicijnen (memantine en acetylcholinesterase-inhibitor) niet voorschrijft. Baeyens begrijpt het Kenniscentrum niet. “Als het om medicijnen gaat voor ouderen, dan is altijd alles moeilijk, blijkbaar vanwege de terugbetaling”.

Bron : De Standaard

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen