Ziekenhuis Erasmus topper onder een groen dak

0
260

ziekenhuis-erasmus-mc-2Het werk voor aannemer J.P. van Eesteren zit er bijna op. Het dochterbedrijf van TBI heeft bij Erasmus MC renovatiewerk verricht, zorgde voor sloop en verlegde een groot aantal kabels en leidingen. Tussen de damwanden groeit op het lege bouwterrein fris gras. Nog een paar weken. En dan verdwijnt de groen/paarse bouwkeet om plaats te maken voor de nieuwbouw van het academisch ziekenhuis.

De bouw van het 185.000 vierkante meter tellende project is eind mei op basis van een traditioneel bestek aanbesteed voor 449 miljoen euro. Van het bedrag gaat 40 procent naar installatiewerk. De nieuwbouw van Erasmus MC is verreweg het grootste ziekenhuisproject van Nederland. BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam Speciale Projecten hebben samen binnen de Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC de opdracht binnengehaald. Het project is Europees aanbesteed, maar trok tot de teleurstelling van projectmanager nieuwbouw Stephan Versteege van Erasmus MC geen buitenlandse belangstelling. “We hebben actief gezocht door in buitenlandse bladen te adverteren, maar dat heeft niets opgeleverd.” Drie bouwcombinaties meldden zich uiteindelijk voor het miljoenenproject. “Één is afgehaakt omdat ze het druk hadden”, vertelt Versteege. In 2007 en 2008, toen de aanbesteding liep, was er veel werk in de bouw en leek de huidige economische crisis nog onvoorstelbaar. De twee partijen die overbleven, kwamen vervolgens met een prijs die voor het Erasmus MC onaanvaardbaar hoog was. Versteege: “We zijn met beide partijen om de tafel gaan zitten, wat mogelijk is binnen de aanbestedingsprocedure. En daar zijn twee nieuwe prijzen uitgekomen. Op basis daarvan is de opdracht gegund aan de laagste bieder.” Dit najaar begint de bouw van de eerste fase van het project met Bouwdeel Oost, dat wordt gedomineerd door een ranke toren van 120 meter hoog. “De hoogbouw komt vlak naast de bestaande toren die nogal fors en ook hoog is”, legt Versteege uit. “De stedenbouwkundigen van de gemeente wilden daarom dat de nieuwe toren niet al te groot zou worden. De twee torens zouden anders met elkaar gaan ‘concurreren’, zoals architecten dat zo mooi kunnen zeggen.”

Sterilisatie
Is Bouwdeel Oost van de nieuwbouw klaar, dan volgt de sloop van de huidige huisvesting van de laboratoria, de apotheek en de centrale sterilisatie van het ziekenhuis. “Dat moet met enige speling begin 2013 gebeuren”, legt Versteege uit. Het gebouw kan niet eerder tegen de vlakte omdat er specialistische afdelingen van het ziekenhuis in zitten. En zij kunnen pas weg als hun nieuwe onderkomen klaar is. Vervolgens wordt gestart met de realisatie van Bouwdeel West dat uiterlijk in het voorjaar van 2017 wordt opgeleverd. “De mensen in het huidige hoofdgebouw, dat wordt gesloopt, verhuizen dan naar de nieuwe huisvesting samen met de Daniel den Hoed kliniek.” Meer dan twee derde van het afbouwwerk in het hele complex is gepland in de tweede fase van de realisatie, dus tijdens de bouw van de Bouwdeel West. De werkpiek is het gevolg van de wens van het Erasmus MC om zo laat mogelijk te kunnen beslissen over de inrichting van de afdelingen van het ziekenhuis. Versteege: “Met de aannemer zijn op basis van geschatte hoeveelheden stukprijzen afgesproken voor afbouwonderdelen als deuren, wanden en inblaasroosters. De uitwerking volgt in de loop van de jaren in porties omdat het niet mogelijk is nu al voor alle ziekenhuisafdelingen aan te geven hoe zij hun ruimtes in willen delen.”

Sedum
De nieuwbouw van het Erasmus MC, dat na oplevering zo’n vierhonderd bedden heeft, krijgt groene daken. Op de daken van het gebouw groeit straks het vetplantje sedum. En boven op Bouwdeel West wordt een daktuin aangelegd die toegankelijk is voor de gebruikers van het ziekenhuis. De daktuinen houden water vast wat de Rotterdamse riolering bij zware regenbuien moet ontlasten.

Risicofonds
De Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC en het ziekenhuis hebben voor moeilijk in te schatten risico’s een gezamenlijk fonds opgericht. In het fonds storten opdrachtgever en -nemer ieder een zelfde bedrag. Het fonds keert uit op het moment dat er schade ontstaat als gevolg van de vooraf vastgelegde risico’s. “We werken vlak naast een ziekenhuis dat gewoon doordraait. En dat brengt bepaalde risico’s met zich mee”, legt project directeur Fred Reurings van de bouwcombinatie uit. “Natuurlijk doen wij alles om overlast te voorkomen. Maar als er bijvoorbeeld in het ziekenhuis een operatie plaatsvindt die gevoelig is voor trillingen en wij moeten stoppen met heien, dan kost dat geld.” Reurings ziet het fonds als een belangrijke garantie voor een goede samenwerking. “Het zorgt er voor dat je samen naar oplossingen zoekt en niet tegenover elkaar komt te staan. Je bent daar toch zeven jaar bezig.”

Bron: Cobouw

Vorig artikelNieuwe aangifte tegen omstreden neuroloog Jansen-Steur
Volgend artikelCitykliniek van dokter Goerdin blijft langer dicht
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.