Drie bezwaren geuit tegen Centra voor Jeugd en Gezin

Array

computerInitiatieven ontbreken om te komen tot een webbased applicatie, waarmee jeugdinstellingen elkaar laten weten met welke kinderen ze bezig zijn.  Dat is het eerste bezwaar dat ondergetekende formuleerde in een recente publicatie over drie jaar ontwikkeling  van Centra voor jeugd en Gezin in Nederland. Hij stond aan de wieg van deze ontwikkeling:  Guus Schrijvers was een van de drie leden van de Inventgroep die als eerste deze centra bepleitte bij VWS staatssecretaris Ros-Van Dorp.

Zijn tweede bezwaar is, dat iedere jeugdinstelling op eigen houtje beslist wat een risicojongere is. Ministerie en branche-organisatie komen niet verder dan 55 vage criteria over wat een risicojongere is:dat kan echt beter.

Zijn derde bezwaar is het geringe gebruik van kwantitatieve gegevens over de (on)gezondheid, opvoeding en leefstijlen van kinderen. Ook wordt er weinig geevalueerd aan de hand van de vijftien kwaliteitseisen die  als Inventgroep is geformuleerd.

Naast deze drie bezwaren maakt Guus Schrijvers in zijn artikel vele complimenten over lokale en landelijke initiatieven. Hij is niet uitsluitend kritisch. Zijn artikel vindt  u door te googelen op Guus Schrijvers, De CJG’s en wat de Inventgroep wilde …, Tijdschrift jeugdbeleid, juni 2009, pp 99-104. Het artikel staat ook op www.integratedcare.nl , doorklikken op jeugdzorg.

auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen