Computer-aided detection screeningsprogramma’s helpen radiologen

Array

In de meeste westerse landen zijn er screeningsprogramma’s om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Om radiologen te helpen niets over het hoofd te zien, zijn computerprogramma’s (computer-aided detection oftewel CAD-technieken) ontwikkeld die de meest verdachte gebieden aangeven. Het effect hiervan is nog niet overtuigend, mede omdat er veel gebieden worden gemarkeerd die geen kanker bevatten. Rianne Swart-Hupse ontwikkelde een computerprogramma dat op een interactieve manier de radioloog ondersteunt. Bij dit programma is het mogelijk om alleen de resultaten te tonen voor de gebieden die de radioloog interessant vindt. Plus: er wordt bij elk gebied een score van verdachtheid op kanker aangegeven. Dit bevestigt wel of niet de mening van de radioloog. Uit onderzoek blijkt dat deze methode veel effectiever is dan wat nu wordt gebruikt. Dit computerprogramma presteert zelfstandig zelfs even goed als een beginnende radioloog, en zou dus een goede ‘tweede onafhankelijke lezer’ kunnen zijn.
Biografie
Rianne Swart-Hupse (Gouda, 1981) voltooide de bachelor Medische natuurwetenschappen (VU) en de Master Cognitive Neuroscience (RU, cum laude). Ze verrichtte bovenstaand onderzoek op de subafdeling Radiologie Image Science, binnen het onderzoeksinstituut Oncology. Ze is werkzaam als software engineer bij Rogan Delft.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen