Eerste twee masterstudenten Technische Geneeskunde afgestudeerd

Array

tgOp vrijdag 10 juli studeren de eerste twee masterstudenten Technische Geneeskunde af aan de Universiteit Twente. De opleiding is in 2003 gestart en moet de ontstane kloof tussen de traditionele geneeskunde en de snel opkomende technologie in de gezondheidszorg dichten. Op vrijdag 10 juli studeren Inge Brons en Susan van Maarseveen af aan de Universiteit Twente. Het zijn de eerste twee studenten die de masteropleiding Technische Geneeskunde hebben voltooid. De opleiding is uniek in Nederland en leidt studenten op, op het grensvlak tussen geneeskunde en technologie. De technisch geneeskundige ontwikkelt geen nieuwe technologie, maar is nauw betrokken bij de behandeling van patienten en weet medische kennis te koppelen aan de nieuwste technologie.

Dit jaar eindigde de opleiding op de zesde plaats in de keuzegids Hoger Onderwijs, die de kwaliteit van al de opleidingen op universitair niveau met elkaar vergelijkt.

Inge Brons

inge-bronsInge Brons koos zes jaar geleden voor de opleiding Technische Geneeskunde vanwege haar interesse voor zowel de techniek als de geneeskunde. Ze voerde haar afstudeeronderzoek uit bij de afdeling Klinische Neurofysiologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hier deed ze onderzoek naar meetmethoden die gebruikt zouden kunnen worden om bewegingsstoornissen (zoals de Ziekte van Parkinson) te diagnosticeren. Brons combineerde in haar onderzoek verschillende technieken met elkaar, om te zoeken naar een methode om te bepalen met welke specifieke bewegingsziekte een patient kampt. Na haar opleiding gaat Brons aan de slag als onderzoekster op de afdeling Audiologie aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Ze gaat hier onder andere onderzoek doen naar ruisonderdrukking in hoortoestellen, met als doel deze te verbeteren.

Susan van Maarseveen

susan van maarseveenSusan Maarseveen koos in 2003 ook voor de opleiding vanwege haar interesse in het raakvlak tussen geneeskunde en technologie. Ze geeft aan dat met name het vele contact met de praktijk haar erg goed aan de opleiding is bevallen. Ze deed haar afstudeeronderzoek ook in het UMCG aan de afdeling Klinische Neurofysiologie. Hier deed ze onderzoek naar repetitieve Transcraniele Magnetische Stimulatie (rTMS). Dit is een relatief nieuwe techniek, waarbij met behulp van een magneet specifieke hersengebieden worden gestimuleerd. De methode wordt al wel gebruikt bij de behandeling van mensen met een depressie, maar medici verwachten dat de methode ook bruikbaar is als therapie tegen verschillende bewegingsstoornissen. Van Maarseveen keek in haar onderzoek hoe je in de praktijk het effect van de behandeling met rTMS kunt meten. Na haar opleiding gaat ze aan de slag als ‘Projectleider Klinische Fysica’ in het Medisch Centrum Leeuwarden. Hier zal ze zich gaan bezighouden met allerhande medisch technische projecten.

In oktober vindt er een officiele plechtigheid op de Universiteit Twente plaats. De twee studenten zullen dan, samen met de andere studenten die in de tussentijd de studie hebben voltooid, een getuigenis afleggen over hun perspectief op hun professionaliteit. Bovendien krijgen ze een speldje uitgereikt, dat ze kunnen dragen als kenmerk van hun nieuwe beroepsgroep.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen