Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A(H1N1)

0
231

vaccinDe Nederlandse overheid heeft 34 miljoen doses vaccins tegen Nieuwe Influenza A(H1N1) besteld. Dit is voldoende om de gehele Nederlandse bevolking twee keer in te enten. De vaccins worden niet in één keer geleverd. Daarom is het niet mogelijk iedereen tegelijk in te enten. De volgorde van vaccineren zal de komende maanden worden vastgesteld. De Telegraaf doet vandaag net of er om gevochten moet gaan worden. En daarmee blijkt maar weer eens dat ze onvoldoende geïnformeerd zijn. 

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en op het ministerie zijn ze er dagelijks mee bezig. Wie als eerste gevaccineerd worden hangt af van verschillende factoren afhankelijk die nu nog niet te voorspellen zijn. Is er dan nog steeds sprake van een pandemie en bevinden zich de infectiehaarden. Zitten we er al midden in als de vaccins komen? Zijn er al dodelijke slachtoffers gevallen, wachten we nog op een grote uitbarsting?

Als het vaccin er eerder is dan de griepgolf, dan ligt het volgens arts-epidemioloog Van Steenbergen voor de hand om eerst kinderen in te enten, want zij zijn de grote verspreiders van het virus, zo vertlet hij aan  Algemeen Dagblad .

Daarna zouden de gezondheidsmedewerkers komen – zoals artsen en verpleegkundigen – en dan de kwetsbare groepen, zoals ouderen en chronisch zieken.Maar komt het vaccin vrij laat, dan moet je misschien wel eerst beginnen met de werknemers in de gezondheidszorg en dan de kwetsbare mensen.

Hoe dan ook, bij het RIVM zitten ze er bovenop en houden ze alle scenario’s open.