Diabetesorganisaties roepen op tot transparantie rondom Zyprexa

Array

zyprexa-dispGisteren besteedde het tv-programma Netwerk aandacht aan het medicijn Zyprexa en de relatie met het krijgen van diabetes. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) roept betrokken partijen op tot open informatie-uitwisseling over het gebruik en de bijwerkingen van het middel.

Het is al langer bekend dat Zyprexa en andere zogeheten ‘antipsychotica’ de kans vergroten op diabetes. De NDF is in het algemeen van mening dat producenten de plicht hebben om patienten en behandelaars duidelijk, juist en compleet te informeren. De NDF vraagt behandelaren om richting patienten transparantie te verschaffen over het medicijn en meer stil te staan bij het risico op diabetes ten aanzien van antipsychotica. Zeker bij mensen die er mogelijk extra gevoelig voor zijn door bijvoorbeeld overgewicht. Het risico is wel bekend, maar wordt vaak als het ‘mindere’ probleem gezien vergeleken bij de psychische aandoeningen die behandeld moeten worden. Voorschrijvende artsen kunnen bij het informeren over bijwerkingen gebruik maken van de ADA standaard, zoals gepubliceerd in Diabetes Care, Volume 27, Number 2, February 2004, pag. 596-601. Zie ook http://www.diabetes.org/for-media/2004-press-releases/jan-27-04.jsp

Advies aan mensen die Zyprexa of andere antipsychotica gebruiken: stop niet zelf met uw medicijnen! Als u zich ongerust maakt, overleg dan met uw huisarts, internist of psychiater.

Bron: Diabetes Federatie Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen