Meer besmettingen met cholerabacterie te verwachten door warme weer

Array

cholera Door het warme weer van de afgelopen dagen zit het water vol met allerlei waterbacterien. Artsen raden daarom mensen met open wonden af om in buitenwater te gaan zwemmen. In 2007 voorspelden twee artsen in het Infectieziekten Bulletin dat er in Nederland de komende jaren meer besmettingen zullen optreden met de cholerabacil.Dat deden ze naar aanleiding van een bijzonder besmettingsgeval, het eerste in twaalf jaar tijd, van een visser die IJsselmeerpaling had schoongemaakt.

De bacterie komt vermoedelijk al langer voor in Nederland. De temperatuurstijging van het oppervlaktewater zorgt er echter voor dat ze zich steeds beter kan vermenigvuldigen”, schetst arts-microbioloog dr Gunnar Andriesse van het ziekenhuis Lievensberg. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderschrijft deze opvatting. Het aantal bekende besmettingen in Nederland is zo laag dat woordvoerders van de dienst geen andere, recente gevallen kunnen melden.  De bacterie die in de geïnfecteerde beenwond van de Bergse patient is aangetroffen bacterie is niet van het type O1 of O139 Vibrio Cholerae dat de ziekte cholera veroorzaakt. Deze ziekte verspreidt zich gemakkelijk in onhygienische omstandigheden, vooral via besmet drinkwater, voedsel en ontlasting. De bacterien van de gevaarlijke varianten komen zover bekend niet in Nederlandse oppervlaktewateren voor. Bij de mens scheiden ze in maag en darmen giftige stoffen af die zware diarree en braken veroorzaken. Dat kan leiden tot ernstige uitdroging met de dood tot gevolg.

Bron: Omroep Brabant & BN De Stem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen