Door barbeque zijn vooral kinderen het slachtoffer van spiritus

Array

barbequeDe brandwondencentra in Beverwijk, Rotterdam en Groningen hebben dit jaar weer opvallend veel mensen opgenomen met brandwonden die veroorzaakt zijn door een ongeval met een barbecue. Vooral kleine kinderen zijn erg kwetsbaar. De oorzaak: een barbecue aansteken met spiritus, benzine of brandgel.

Iedere zomer is het weer raak. Ook het mooie weer van de afgelopen weken heeft zijn tol geeist. In alle drie de centra liggen momenteel meerdere slachtoffers van een barbecue-ongeval. Elk jaar worden er in Nederland tijdens zomermaanden gemiddeld 120 personen in een ziekenhuis behandeld na een brandwondenongeval met een barbecue. Eén op de vier ongevallen wordt nog steeds veroorzaakt door het gebruik van spiritus. Roelf Breederveld, chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk onderzocht de afgelopen jaren binnen het brandwondencentrum de spiritusverbrandingen. ‘Jaarlijks worden meer dan 30 mensen opgenomen met zeer ernstige brandwonden in een Brandwondencentrum door een ongeval met spiritus. Het schrijnende is dat het hierbij vooral gaat om ongevallen waarbij voornamelijk kinderen het slachtoffer zijn. Zij zijn voor de rest van hun leven getekend.’

Kinderen zijn weerloos
Bij het aansteken van een barbecue met spiritus of brandgel ontstaat een flinke steekvlam. Die steekvlam gaat onherroepelijk in de richting van de omstanders. Helaas raakt zo’n vlam vaak het kind op het hoofd- of schouderhoogte met alle ernstige gevolgen van dien. Dit verklaart waarom kinderen van 0 tot en met 14 jaar relatief vaak letsel oplopen als gevolg van verbranding tijdens barbecueen. Breederveld voegt daaraan toe: ‘Kinderen zijn nieuwsgierig en staan ineens met hun handjes aan de barbecue en branden zich aan het hete apparaat.

Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat één op de vijf mensen de barbecue op een onveilige manier aansteekt met bijvoorbeeld brandgel of spiritus. Welsly Bodha, directeur van de Brandwonden Stichting: ‘Het staat vast dat de oorzaak van de meeste barbecueongevallen te wijten is aan het onveilig aansteken van de barbecue. Terwijl het wel te voorkomen is. We roepen dan ook niet voor niets: Gebruik nooit spiritus, maar gebruik aanmaakblokjes! Deze zijn veilig.’

De Brandwonden Stichting raadt het volgende aan:
– Gebruik nooit spiritus, wasbenzine, brandgel of brandpasta als aanmaakmiddel
– Gebruik aanmaakblokjes
– Houd een emmer water binnen handbereik
– Houd kinderen op veilige afstand (minimaal 2 meter van de barbecue)’

Informatie:
Voor uitgebreide informatie over veilig barbecueen klik hier.

Bron: Brandwondenstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen