Activiteit hersenen verandert door diabetes

Array

hersenenBij mensen met diabetes type 1 blijkt de communicatie tussen verschillende hersengebieden anders te verlopen dan bij leeftijdgenoten zonder diabetes. Ook is er sprake van vertraagde informatieverwerking bij deze groep. Dit concluderen onderzoekers van het Diabetes Centrum VU medisch centrum te Amsterdam.
Kleine bloedvaatjes. De resultaten van het onderzoek wijzen erop dat schade aan de kleine bloedvaatjes als gevolg van diabetes mogelijkerwijs niet alleen het functioneren van ogen en nieren kan bemoeilijken maar ook van de hersenen.

Patienten met retinopathie
Uit het onderzoek blijkt dat er in de hersenen van diabetespatienten met retinopathie een veranderd patroon van communicatie plaatsvindt. De hersenen van patienten zonder complicaties vertonen nagenoeg hetzelfde patroon als de hersenen van gezonde deelnemers.

Langzamere verwerking informatie
Bij beide patientgroepen blijkt echter dat de verwerking van nieuw aangeboden informatie in de hersenen langzamer verloopt dan bij gezonde mensen. Deze veranderingen zijn meer uitgesproken bij patienten met retinopathie. Overigens functioneren de diabetespatienten normaal en zijn de gevonden afwijkingen vooralsnog zonder klinische gevolgen.

Vervolgonderzoek

Momenteel loopt verder onderzoek naar het verband tussen de gevonden veranderingen in het cognitief functioneren en de hersenactiviteit en de structuur van de hersenen in deze patienten.

Patienten met diabetes type 1 zijn in dit onderzoek vergeleken met diabetes type 1 patienten met retinopathie en gezonde controle deelnemers.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen