Epileptische aanval na beroerte te voorspellen?

Array

Onderzoek in unieke patientengroep
neurologieNeuroloog Frank Erik de Leeuw van het UMC St Radboud heeft van het Nederlands Epilepsie Fonds (NEF) een subsidie van bijna twee ton ontvangen. Met de subsidie wordt onderzoek gedaan bij een wereldwijd unieke groep van bijna duizend patienten die op jonge leeftijd een beroerte hebben gehad. Een deel van deze patienten ontwikkelt na de beroerte epileptische aanvallen, een deel niet. Met dit onderzoek wil De Leeuw factoren opsporen die dat verschil veroorzaken, waardoor mensen at risk misschien preventief zijn te behandelen.

Een belangrijk gevolg van een beroerte op jonge leeftijd is het ontstaan van epilepsie, met vaak levensbedreigende complicaties en grote gevolgen voor de kwaliteit van leven. Frank Erik de Leeuw, neuroloog in het UMC St Radboud: “Het is niet goed bekend bij welke patienten met een beroerte zich later epilepsie ontwikkelt en bij welke patienten niet. Bovendien weten we ook nog niet of we bij deze groep patienten het ontstaan van epilepsie vooraf kunnen voorspellen. Maar als dit inderdaad mogelijk is, dan kunnen we dat deel van de patienten mogelijk meteen na de beroerte al preventief gaan behandelen en op die manier het ontstaan van epilepsie tegengaan.”

Het zijn precies deze zaken die Frank Erik de Leeuw en Lucille Dorresteijn, een collega-neuroloog in Twente, nu gaan onderzoeken met de verkregen subsidie van het NEF. Want over de lange termijn gevolgen van een beroerte op jonge leeftijd is nog bijzonder weinig bekend. Aan de afdeling neurologie van het UMC St Radboud heeft dr. Schoonderwaldt al in de jaren tachtig een begin gemaakt met het in kaart brengen van deze groep patienten. De Leeuw en Dorresteijn hebben dit werk voortgezet en onderdeel gemaakt van een continue registratie. Op basis van de langlopende registratie van deze speciale patientengroep kan dit onderzoek nu worden uitgevoerd.

Recente artikelen