Bijstelling honoraria medisch specialisten
ArrayDe minister van VWS heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verzocht de tarieven van de vrijgevestigde medisch specialisten bij te stellen. De honorariumomzet moet per 2010 met 375 miljoen euro worden gereduceerd. De minister heeft de NZa gevraagd dit te doen via (1) een aanpassing van de compensatie voor ondersteuners (2) herijking van de normtijden en (3) het verwerken van een generieke korting om tot 375 miljoen te komen. De NZa heeft Capgemini opdracht gegeven de normtijden te herijken. Die gegevens zijn nu beschikbaar. Daarmee is het voor de NZa mogelijk te berekenen wat de gevolgen zijn. De gemiddelde korting op de honorariumbedragen bedraagt circa 20%.
De minister van VWS heeft geconstateerd dat er een overschrijding is van het budgettair kader voor medisch specialistische zorg. De NZa is daarom verzocht per 2010 een reductie van 375 miljoen euro op de honorariumomzet van de vrijgevestigde specialisten te realiseren door drie achtereenvolgende aanpassingen. De aanpassingen worden verwerkt in het DBC-pakket 2010. De berekeningsmethodiek van bovenstaande drie stappen is afgelopen maanden vastgesteld na intensief overleg met betrokken partijen waaronder de Orde van Medisch Specialisten. De drie maatregelen werken als volgt:
1. Aanpassing van de ondersteunerscompensatiefactor
Ondersteunende specialismen worden gecompenseerd voor onvolledige registratie van DBC-verrichtingen. In 2008 is bekend geworden dat deze compensatiefactoren onevenredig hoog zijn. Het bleek niet mogelijk om deze factoren eerder te herijken, omdat hiervoor geen bruikbare gegevens beschikbaar waren. Onderzoek in opdracht van DBC-Onderhoud heeft recentelijk geresulteerd in nieuwe onderbouwde factoren. Door toepassing van deze nieuwe factoren wordt een reductie gerealiseerd van ruim 150 miljoen euro.
2. Aanpassing van de normtijden
De NZa heeft Capgemini opdracht gegeven de normtijden van de DBC’s beperkt te herijken. De herijking leidt tot een reductie van 30,5 miljoen euro.
3. verwerken van een generieke korting
Aangezien de bovenstaande aanpassingen de totale taakstelling niet volledig dekt moet een aanvullende korting op alle honorariumtarieven worden verwerkt. De NZa heeft vastgesteld dat een bedrag overblijft van ruim 190 miljoen, die generiek gekort moet worden. Dit betekent voor alle prestaties van vrijgevestigde specialisten een korting met 11%.
Dit pakket wordt in september door de NZa zoals gebruikelijk ter definitieve consultatie voorgelegd aan de veldpartijen. Omdat er dan geen ruimte meer is om grote aanpassingen in het pakket door te voeren zijn belanghebbenden afgelopen maanden al geconsulteerd over de technische uitwerking van de maatregelen. In september neemt de Raad van Bestuur van de NZa mede op basis van adviezen van veldpartijen een besluit over de invoering van het pakket 2010 en de tariefmaatregelen met betrekking tot de medisch specialisten. De doelstelling is om dit per
1 oktober 2009 vast te stellen en uit te leveren aan het veld.
De gemiddelde korting van de honorariumbedragen bedraagt circa 20%. De korting van de tarieven van de meeste poortspecialismen betreft een lager percentage. De korting van ondersteunende specialismen ligt aanzienlijk hoger dan 20%. De beroepsgroep erkent dat de stijging van de inkomens van de ondersteunde specialismen de afgelopen twee jaar onevenredig hoog is als gevolg van de ondersteunerscompensatie en aanpassing behoeft. De NZa heeft DBC-Onderhoud verzocht om bij de voorbereidingen van het pakket 2010 de maatregelen te verwerken in de tariefstelling.
Bijlage:
Bron: NZa