Een nieuwe, patiënt-vriendelijke- niet invasieve onderzoeksmethode voor het colon: de Pillcam

Array

pillcamIn het nummer van het “New England Journal of Medicine” dat deze week wordt gepubliceerde, vergelijkt een groep europese artsen onder leiding van de dienst gastro-entérologie van het Erasme ziekenhuis (Prof DEVIERE), de efficientie van de coloncapsule (Given) ten opzichte van de conventionele coloscopie in een groep van 328 patienten. De coloncapsule is een aangepaste versie van de capsule die gebruikt wordt om de dunne darm te onderzoerken. Deze nieuwe capsule heeft een camera aan beide uiteinden en meet 31 x 11 mm.

De gepubliceerde studie toont aan dat deze techniek goed wordt verdragen en toelaat in de meerderheid van de gevallen de colon te onderzoeken. De gevoeligheid om poliepen te detecteren blijft echter minder groot dan met de conventionele coloscopie (bv 73% voor de geavanceerde adenomen). Deze middel van nieuwe technische aanpassingen (capsules van de 2de generatie), aanpassen van de colonpreparatie en de toegenomen ervaring van de artsen, zal de gevoeligheid van deze techniek nog toenemen.

Deze nieuwe techniek kan dan dus ambulant worden gebruikt en  de bevolking aanmoedigen om deel te nemen aan het screeningsprogramma voor de detectie van colorectale kanker.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen