H1N1-griep: pandemie of pandemonium

Array

griepvirusIn verband met de dreigende H1N1 pandemie kwamen de hoogleraren virologie Ab Osterhaus en Charles Boucher van het Erasmus MC te Rotterdam op14 juli naar VU medisch centrum. Zij waren uitgenodigd door Michiel van Agtmael en Sven Danner van de infectieziekten-groep van de afdeling interne geneeskunde. Onder grote belangstelling ging Osterhaus in op de epidemiologie van het nieuwe H1N1 griepvirus terwijl Boucher de behandeling en de resistentie voor zijn rekening kwam. Wie Ab Osterhaus beluistert kan niet anders dan schrikken van het doemscenario dat hij schetst: één op de drie mensen krijgt griep en veel van hen worden ernstig ziek. Ziekenhuizen stromen vol, maar kampen tegelijkertijd met groot personeelstekort, de maatschappij raakt ontwricht en wereldwijd vallen er miljoenen doden. De link met de griepepidemie uit 1918, toen er 40 miljoen mensen overleden, is snel gelegd.

Milde griep
Toch is dat niet het meest waarschijnlijke scenario”, meent Michiel van Agtmael, internist met als specialisatie infectieziekten. “Veel waarschijnlijker is het dat de dr-ma-van-agtmaelgrieppandemie verloopt zoals dat nu al op het Zuidelijk halfrond gebeurt, met weliswaar veel zieken, maar wel met milde verschijnselen.”
Het H1N1 griepvirus heeft inmiddels bijna 100.000 mensen wereldwijd besmet, waarvan er zo’n 425 zijn overleden. Vooral in Mexico en de VS, maar sinds de winter er is begonnen ook in Zuid-Amerika, Australie en Nieuw Zeeland. De verwachting is dat het virus dit najaar in Noordwest Europa zal toeslaan.. “Maar het is een milde griepvorm, die tot nog toe een vergelijkbaar aantal doden veroorzaakt als de gewone jaarlijkse griep”, benadrukt Van Agtmael.

Serieus probleem
“Er zijn maar twee scenario’s denkbaar waarbij we een serieus probleem krijgen: als het H1N1griepvirus mixt met een andere, gevaarlijker influenzavirus, zoals H5N1 of vogelgriepvirus, of als het virus snel resistent raakt tegen virusremmers.” Op dit moment is resistentie tegen oseltamivir (Tamiflu) in drie gevallen aangetoond, maar bleef het virus wel gevoelig voor zanamivir. En ook de kans dat het griepvirus muteert naar een agressievere vorm acht hij niet erg groot.
“Maar zelfs in het ergste geval zijn we goed voorbereid. Nederland was het eerste land dat een contract met een farmaceut sloot om productiecapaciteit te reserveren voor vaccins. Er zijn inmiddels 34 miljoen doses gekocht door het kabinet, die vanaf oktober beschikbaar zijn. Tot die tijd zijn ongeveer vijf miljoen doosjes virusremmers beschikbaar om de patienten die besmet zijn, te helpen beter te worden.”

Plannen gereed
Binnen VU medisch centrum liggen de plannen gereed. “We kunnen snel kamers vrijmaken voor besmette patienten en mochten dat er te weinig zijn dan zal er – net als bij opvang na een ramp – afdeling 1B worden vrijgemaakt voor opvang. Hopelijk laat al het personeel van het VUmc zich vaccineren in de landelijke campagne straks, maar mocht de griep eerder om zich heen grijpen dan zou je profylaxe met Tamiflu kunnen overwegen. Dat kan voorkomen dat er teveel ziekteverzuim ontstaat waardoor de opvang voor patienten in het gedrang komt.”
Ook landelijk zijn er afspraken gemaakt. In het ernstigste geval gaat het calamiteiten hospitaal in Utrecht open voor de opvang van grieppatienten. “We zijn deze maand nog met de ZIROB/ZIBO (ziekenhuis in bijzondere omstandigheden) commissie bij elkaar geweest om het H1N1 protocol en het pandemie protocol te actualiseren. Het VUmc is voorbereid voor de opvang van patienten met griep die onverhoopt moeten worden opgenomen”

Monique Krinkels

Bron: Tracer
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "H1N1-griep: pandemie of pandemonium"

  1. H1N1 debat: Aysel Erbudak vs Roel Countinho | Medicalfacts

    […] & van den Brink over de mexicaanse griep. Zo langzamerhand kunnen we beter spreken van een grieppandemonium in plaats van een grieppandemie. Directeur Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis […]

Comments are closed.

Recente artikelen