Nieuwe unit hartfalen SFG biedt patiënten complete zorg: Op één plek herstel en nazorg
ArrayHet Franciscus Ziekenhuis en stichting Groenhuysen bundelen hun krachten op het gebied van hartfalen. In verpleeghuis Weihoek is een woning in gebruik genomen waar patienten met hartfalen na hun ziekenhuisopname tijdelijk kunnen verblijven. Doordat beide organisaties hun kennis, kunde en krachten aanspreken, leren patienten zo goed mogelijk met hun aandoening om te gaan. Zo wordt heropname in het ziekenhuis zoveel mogelijk voorkomen.
Te zwak voor thuis, te goed voor het ziekenhuis
Marjo van Tol, manager van verpleeghuis Weihoek: “Het uitgangspunt is dat de clienten na tien dagen ziekenhuisopname, de acute fase, naar Weihoek toekomen. Na deze fase is de client fysiek te goed voor het ziekenhuis, omdat hij medisch gezien gestabiliseerd is. Veel clienten zijn echter nog te zwak om zich thuis goed te kunnen redden. Daarom creeren we samen met het Franciscus Ziekenhuis een overbruggingsperiode van vier tot twaalf weken waarin intensieve begeleiding van de client plaatsvindt. De unit in Weihoek wordt daarmee een verlengstuk van de afdeling cardiologie. Zo nemen we clienten op met hartfalen. Bij hen schiet de pompfunctie van het hart tekort. Maar ook clienten met hartziekten die acuut optreden, zoals een hartinfarct, revalideren op de unit. Patienten krijgen begeleiding bij het verbeteren van de conditie en het veranderen van hun leefgewoonten. Hierdoor leren zij zo goed mogelijk met hun aandoening om te gaan en worden heropnames in het ziekenhuis zoveel mogelijk voorkomen.”
Intensieve begeleiding
“Door de directe verbindingsgang tussen Weihoek en het Franciscus Ziekenhuis hebben we de unieke mogelijkheid om op één plek het gehele traject van preventie tot herstel en nazorg te bieden”, vervolgt John de Jonge, afdelingshoofd in het Franciscus Ziekenhuis. “Waar het ziekenhuis veel kan betekenen op het gebied van diagnostiek en behandeling, richt Groenhuysen zich op de nazorg van patienten in een kleinschalige en huiselijke omgeving. Hierbij wordt nauw samengewerkt met onder andere cardiologen, verpleegkundigen van de afdeling cardiologie en fysiotherapeuten. Zo nodig worden ook andere disciplines ingeschakeld, zoals een dietist, ergotherapeut en logopedist. Ons uitgangspunt is om het zorgpad zodanig in te richten dat de client in het hele traject van opname tot de terugkeer naar huis, kan rekenen op kwalitatief hoogwaardige zorg.”
Ervaringen
“Tot nu toe zijn de ervaringen van clienten zeer positief, ze zijn erg tevreden over het aangeboden programma. Elke patient stelt een individueel doel en het blijkt dat dit doel ook daadwerkelijk bereikt wordt. Een doel kan zijn zichzelf kunnen verzorgen, zelfstandig boodschappen kunnen doen of trap lopen, vertelt John. “Een ander belangrijk onderdeel is dat clienten met hun angsten leren omgaan. Kortademigheid, hartinfarct zijn reele angsten. Clienten die hier komen, moeten vaak hun leefpatroon aanpassen en leren angst een plekje te geven. Wat ook als zeer positief wordt ervaren, is het natraject. In het natraject kunnen clienten nog twee maal per week naar de dagopname in Weihoek komen om therapie te volgen, een arts te spreken of gewoon met lotgenoten te praten. Een psycholoog begeleidt dit traject. De clienten waarderen dit enorm, dit geeft hun wat houvast en maakt de terugkeer naar de thuissituatie wat geleidelijker, besluit John zijn verhaal.
Bron: Franciscus Ziekenhuis Roosendaal