Gezondheidsklachten door Eikenprocessierups

Array

uitslag_eikenprocessierupsHet venijn van de eikenprocessierups schuilt in de aanwezighedi van de vele microscopisch kleine brandharen op de rups, die in de maanden april/mei naast de normale beharing verschijnen. De vrijkomende brandharen kunnen tot overlast in de directe omgeving leiden. In de maanden juni, juli en augustus kunnen de brandharen uit de nesten veel ongemak opleveren voor de mens.Een volgroeide rups heeft 700.000 tot 1 miljoen brandharen, die elk 2 tot 3 millimeter lang zijn. De brandharen hebben een pijlvorm met weerhaakjes, die gemakkelijk de opppervlakkige huidlagen, ogen en bovenste luchtwegen kunnen binnendringen.

De brandharen kunnen actief worden “afgeschoten” door de rups. Tevens kunnen de brandharen vanuit de nesten met de wind worden meegevoerd of door trillingen van het verkeer vrijkomen en verder verspreid worden. Ook eenmaal met brandharen besmette kleding of een tent kan een bron van overdracht van brandharen naar mensen zijn.

Het is gebleken dat brandharen na 6 tot 8 jaar nog steeds actief zijn. Op plaatsen waar dus in voorafgaande jaren processierupsen aanwezig waren en waar deze nu niet meer voorkomen, kunnen de brandharen dus nog voor geruime tijd voor ongemak zorgen.

Na direct contact met de brandharen kan binnen 8 uur een rode pijnlijke huiduitslag met hevige jeuk ontstaan, die zich kenmerkt door bultjes, pukkeltjes of blaas met vocht gevuld die kunnen gaan ontsteken. Vaak ontstaan deze reacties op de onbedekte huid, maar door versleping met bijvoorbeeld zweet kan dit ook plaatsvinden op de bedekte huid.
Als de brandharen in de ogen terechtkomen, kunnen zij binnen 1 tot 4 uur een heftige reactie geven met zwelling, roodheid en jeuk en in sommige gevallen met ontstekingen.
Na inademing kunnen brandharen ook irritatie of ontsteking geven van het slijmvlies van neus, keel en bovenste gedeelte luchtpijp. De klachten lijken op neusverkoudheid. Tevens kunnen mensen ook klagen over pijn in de keel en slikstoornissen, kortademigheid. Daarnaast kunnen er klachten voordoen zoals braken, duizeligheid en koorts. Mensen die astmatisch zijn zullen waarschijnlijk eerder en sterker reageren op brandharen.
Uit ervaring is bekend dat bij hernieuwd contact met de brandharen of bij voortdurende blootstelling (bijvoorbeeld door het dragen van besmette kleding) dit vaak een veel sterke reactie en klachten geeft.

Bron:GGD Brabant/Zeeland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen