Nieuwe behandeling spataders in Orbis Medisch Centrum

Array

‘Repareren van binnenuit’ veel prettiger voor patient
spatader-orbisAls eerste – en vooralsnog enige – ziekenhuis in Limburg maakt Orbis Medisch Centrum sinds kort gebruik van endoveneuze lasertherapie (EVLT). Spataders worden niet langer verwijderd, maar ‘van binnenuit behandeld’. Een techniek die voor patienten veel minder ingrijpend is. Zo ontstaan er bijvoorbeeld geen littekens! We stelden (vaat-)chirurg Kees-Jan Sikkink enige vragen over deze nieuwe en bijzonder succesvolle behandeling van spataders.

Wat zijn de voordelen?
“Voor patienten is het een minder belastende ingreep. We maken geen sneden meer, er komen dus ook geen littekens. Direct na de ingreep lopen de mensen al weer rond. Ze functioneren doorgaans weer snel in het dagelijks leven en zijn niet zelden daags na de ingreep al weer aan het werk!”

Hoe werkt het?
“Voorheen maakten we een snee in de lies en bij de knie. Met deze nieuwe, endovasculaire techniek brengen we, via een ‘prikgaatje’, een laserdraad in de aangetaste ader. Na een uitgebreide plaatselijke verdoving wordt de laser aangezet. Door die laserenergie branden we het betreffende bloedvat van binnen uit dicht. Door de vloeistofkolom van de verdoving rond het vat voel je hier niets van.”

Word je opgenomen voor deze behandeling?
“Nee, patienten komen bij ons op de dagbehandeling en kunnen kort na de behandeling weer naar huis. We doen er met ons team alles aan om de ingreep voor de patient zo aangenaam als mogelijk te laten verlopen. De ingreep vindt plaats op onze poliklinische operatiekamer in een bijna huiselijke setting. Onze patienten ervaren dat doorgaans als zeer positief.”

Is er een wachtlijst?
“Nauwelijks. Een eerste afspraak op de poli, na verwijzing door de huisarts, kan doorgaans binnen twee weken gepland worden, met een duplex-onderzoek (ECHO) van de aders op dezelfde dag (‘one-stop-shopping’). Na dat eerste bezoek prikken we een datum voor de ingreep. Gemiddeld worden patienten binnen twee tot vier weken na hun eerste afspraak al geholpen.”

Waarvoor wordt endovasculaire vaatchirurgie nog meer toegepast?
“Bijvoorbeeld bij een verwijding van de grote slagader in de buik, het zogenaamde aneurysma van de aorta. Hierbij wordt het vat uiteraard niet dicht gemaakt, maar plaatsen we een prothese aan de binnenkant van het vat. Een grote buikoperatie onder volledige narcose is dan niet meer nodig. We kunnen voor de behandeling volstaan met een snee in de liezen en een ruggenprik. Ook hierbij is het voordeel weer dat patienten snel weer op de been zijn en vaak al na enkele dagen naar huis kunnen!”

Bron: Orbis Medisch Centrum

Recente artikelen