De spil in de wijk

Array

wijkverpleegsterDe wijkverpleegkundige was jarenlang een belangrijke schakel in de gezondheidszorg. Zij (of hij natuurlijk) kende de wijk en haar bewoners als geen ander, overzag de totale behoefte aan hulp en werkte intensief samen met andere hulpverleners.In de loop der jaren is de wijkverpleegkundige haar rol als spil in de wijk kwijtgeraakt: de werkzaamheden raakten versnipperd, werden opgeknipt in tal van financieringspotjes en regels. En daardoor heeft de verpleegkundige lang niet altijd meer een ‘eigen wijk’ en is ze steeds meer tijd kwijt aan het invullen van formulieren.

De afstand tussen de verpleegkundige en de wijkbewoner is te groot geworden. Mensen met gezondheidsproblemen die graag thuis blijven wonen en daar hulp bij nodig hebben, moeten nu een ingewikkelde aanvraag doen. En als de goedkeuring is verleend, is er te weinig tijd om goede zorg te verlenen of wordt de zorg door te veel verschillende personen en niet op maat geleverd.

Gelukkig groeit, binnen de zorg én de politiek, het besef dat de wijkverpleegkundige-oude-stijl onmisbaar is: een vaste vertrouwenspersoon die zorgt voor rust en overzicht, en problemen voorkomt. Die mensen helpt ‘het weer zelf te gaan doen’. Als we de zorg zo inrichten, zou dat een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit en betaalbaarheid ervan.

In ons beleid is het aanbieden van goede zorg, kleinschalig en dicht bij de mensen een belangrijk speerpunt. De wijkverpleegkundige terug als ‘ster’ in de zorg. We sluiten daarmee aan bij het beleid van de patienten- en clientenorganisaties, de beroepsorganisatie in de verpleging en verzorging, en ook bij de vele aanbieders die wij van harte ondersteunen met initiatieven ter verbetering op dit gebied.

Deze ontwikkeling maakt het beroep van wijkverpleegkundige ongetwijfeld aantrekkelijker. Het is een baan voor mensen met een groot inlevingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel. Als het lukt om ‘jouw’ wijkbewoners op een goede manier te helpen, geeft dat veel voldoening. En ik spreek uit ervaring: begin jaren tachtig was ik zélf zo’n wijkverpleegkundige!

Hebt u vragen of suggesties? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Met vriendelijke groet,

Lidy Hartemink

Directeur Gezondheidszorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen