15 gevallen chronische Q-koorts

0
216

geitjeIn Nederland hebben vijftien mensen chronische Q-koorts. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).Chronische Q-koorts ontstaat na een besmetting met de bacterie Coxiella Burnetii. Een besmetting met Q-koorts gaat in de meeste gevallen na enkele weken over, maar er zijn ook situaties waarbij mensen met een chronische variant van de ziekte te maken krijgen. Vaak betreft het mensen die al een verminderde weerstand hebben, met name mensen met afwijkingen aan de hartkleppen. Q-koorts vraagt dan een jarenlange behandeling.

In Nederland zijn inmiddels 1.715 mensen besmet met de ’gewone’ variant van Q-koorts. De GGD en het RIVM verwachten dat het besmettingsrisico voor Q-koorts de komende maanden afneemt. Ook in voorgaande jaren nam het aantal nieuwe besmettingen in de tweede helft van het jaar af. In de meeste gevallen gaat Q-koorts na enkele weken over, maar met name mensen met afwijkingen aan de hartkleppen of mensen met verminderde weerstand kunnen de zeldzame chronische vorm krijgen. Deze ziekte vraagt jarenlange behandeling.

In Noord-Brabant roept de politieke partij ABB in Bernheze op tot het plaatsen van waarschuwingsborden bij gebieden waar besmettingsgevaar van Q-koorts heerst. Volgens de politieke partij moeten toeristen die naar Brabant komen worden geïnformeerd over de gebieden waar mogelijk besmettingsgevaar is.

Bron: AgriHolland