Gezondheidsrisico transseksuelen

Array

dana-internationalVrijdag 17 juli bericht(te) de diverse media over de verhoogde gezondheidsrisico´s die met name man-vrouw transseksuelen lopen door de behandeling met het vrouwelijke hormoon ethinylestradiol. Dit hormoon geeft in combinatie met overgewicht en roken een verhoogde kans op hart- en vaatziektes en beroertes. Behandelaars van VU medisch cemtrum zijn reeds lang geleden gestopt met het aanbieden van dit hormoon vanwege het toen bekende risico op trombose.

Slechts in zeer incidentele gevallen krijgen transseksuelen dit middel nog voorgeschreven. Veelal vindt het gebruik van dit middel plaats door zelfmedicatie via internet of krijgt de patient het via de huisarts.

VUmc gaat alle transseksuelen die dit middel gebruiken en in behandeling zijn bij het VUmc genderteam benaderen om alternatieve medicatie te bespreken.

Bron: VUmc

One thought on "Gezondheidsrisico transseksuelen"

  1. Het is goed om je voorzichtig uit te laten over resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Maar “… die met name man-vrouw transseksuelen lopen…” gaat te ver. In dit onderzoek werden de gevolgen van het gebruik van het vrouwelijke (!) hormoon ethinylestradiol, dat in het verleden door man-vrouw transseksuelen gebruikt werd, onderzocht. Vrouw-man transseksuelen gebruiken dit hormoon natuurlijk niet.

    Ook het gebruikt van mannelijk hormoon bij vrouw-man transseksuelen heeft, voor zover de onderzoekers konden vaststellen, geen gevolgen op de sterfkans. Dat staat in het Volkskrant-artikel ook duidelijk vermeld: “De onderzoekers vonden bij vrouw-mantransseksuelen geen verhoogd sterfterisico. “

Comments are closed.

Recente artikelen