Onderzoek naar Obstipatie bij Opioidgebruik

Array

slaapppillenAfgelopen voorjaar hebben 233 verpleegkundigen hun mening laten weten over obstipatie bij opioïdgebruik, via een online enquête. De centrale vragen in deze enquête waren:

  • In welke mate wordt obstipatie bij opioïdgebruik (h)erkend?
  • Hoe wordt het aangepakt in de praktijk?

Door middel van open en gesloten vragen is dit onderwerp in kaart gebracht. Een korte samenvatting van de belangrijkste conclusies:

  • Driekwart van de verpleegkundigen is van mening dat obstipatie bij opioïdgebruik een onderschat probleem is.
  • Bijna alle verpleegkundigen (89%) komen obstipatie bij opioïdgebruik regelmatig tegen in het dagelijkse werk. Ze zijn de belangrijkste schakel bij het stellen van de diagnose.
  • 30 % van de respondenten heeft geconstateerd dat orale laxeermiddelen niet altijd voldoende werken en geeft aan dat een klysma of handmatig ingrijpen dan onvermijdelijk is, aldus de respondenten.
  • Meer dan de helft van de verpleegkundigen vindt dit belastende, zeer vervelende ingrepen voor de patient en zichzelf. 60% vindt dat patienten en verzorgers meer kennis zouden moeten hebben van de behandelingsmogelijkheden.

Dubbelop staat voor obstipatie bij opioïdgebruik. Voorbeelden van opioïden, ook wel opiaten genoemd, zijn morfine, fentanyl en oxycodon. Obstipatie is de meest voorkomende bijwerking van pijnbestrijding bij opioïden en treedt op bij 40-70% van de patienten! Als je pijn hebt en dan ook nog obstipatie, dat is dubbelop. Bekijk hier de resultaten van het onderzoek

Opioïdgebruik is gestegen van 200.000 naar 800.000 voorschriften per jaar in de afgelopen 6 jaar. In theorie weten we hoe obstipatie kan worden aangepakt. In de praktijk kunnen de kennis en ervaringen op dit gebied zeer verschillen.

Ben je verpleegkundige en werk jij met oncologische of palliatieve patienten, dan zul je misschien zeggen: “Ja, dat probleem ken ik!”. Op deze website vind je allerlei informatie over hoe je met obstipatie kunt omgaan: hoe kun je de problematiek in kaart brengen, samenvatten, en een aanpak en behandeling bepalen.

  • Dubbelop is een website voor verpleegkundigen om deskundig(er) te worden op het terrein van obstipatie bij opioïdgebruik en ervaringen uit te wisselen.
  • Dubbelop staat voor obstipatie bij opioïdgebruik, een veel voorkomend probleem in de palliatieve zorg.
  • Dubbelop streeft naar bevordering van een effectieve & patientvriendelijke aanpak bij obstipatie door opioïdgebruik.
  • Want voor de patient is pijn + obstipatie dubbelop in de laatste levensfase

Deze ingevulde enquêtes vormen nu het startpunt om informatie en deskundigheid te bieden die artsen, verpleegkundigen, verzorgenden én patienten in de praktijk gaan helpen om obstipatie beter op te lossen. Dubbelop.info biedt regelmatig nieuwe informatie aan over obstipatie bij opioïdgebruik en aanverwante onderwerpen.

Bron: Dubbelop

Recente artikelen