Begeleiding van zelfmutulatie patiënten

Array

zelfverwondingZelfverwonden gaat gepaard met gevoelens van schaamte en schuld. Mensen die zelfverwonden, hebben moeite om over hun gedrag te praten. Dit uit angst om als psychiatrische patient of ‘aandachttrekker’ te worden gestigmatiseerd. Voor verpleegkundigen is het vaak moeilijk om een goede relatie op te bouwen met patienten die zelfverwonden en om hen adequaat te begeleiden.

Dit interventiepakket wil verpleegkundigen en patienten die zelfverwonden, ondersteunen in hun samenwerking. Belangrijk is een signaleringsplan, gericht op de bevordering van zelfredzaamheid in het omgaan met zelfverwonden. Hierbij staan drie doelen centraal:

  • de bevordering van de communicatie tussen verpleegkundige en patient,
  • de vroegtijdige signalering van oplopende stress en (dreigend) zelfverwonden, en
  • het uitvoeren van interventies gericht op het omgaan met zelfverwonden. De aangereikte interventies houden rekening met de grote verscheidenheid van patienten die zelfverwonden. Begeleiding van patienten die zelfverwonden bestaat uit een studiegedeelte, een werkboek en praktische invulschema’s.

Drs. Maartje Bosman is verpleegkundige, bewegingswetenschapper en onderzoeker met een lectoraat GGZ-verpleegkunde aan de Hogeschool INHolland. Dr. Berno van Meijel is verpleegkundige en lector GGZ-verpleegkunde aan de Hogeschool INHolland. Het interventiepakket komt voort uit een samenwerkingsproject van de Hogeschool INHolland en de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging.

Begeleiding van patienten die zelfverwonden is een uitgave van Elsevier Gezondheidszorg. Verkrijgbaar via www.elseviergezondheidszorg.nl, www.boox.nl, de klantenservice op 0314-358 358 en via de boekhandel. ISBN 9789035230927 / € 15,00.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen