Solarium en zonnebank kankerverwekkend

UVA en UVB stralen beide kankerverwekkend
solariumWie voor zijn dertigste regelmatig onder de zonnebank kruipt, loopt 75 procent meer kans op huidkanker. Dat blijkt uit een studie van het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC). Het onderzoek werd gepubliceerd in het medisch tijdschrift Lancet Oncology. Zonnebanken zijn volgens de studie net zo kankerverwekkend als roken of blootstelling aan asbest.Volgens het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) is er voldoende wetenschappelijk bewijs om solariums vanaf nu officieel als kankerverwekkend te beschouwen, dat staat in The Lancet Oncology in het augustusnummer.

Melanomen
“Het gebruik van uv-bruiners is wijd verspreid in westerse landen, vooral bij jonge vrouwen”, zeggen de auteurs.

“Uit studies blijkt dat het risico op melanomen met 75 procent stijgt bij wie voor zijn of haar dertigste regelmatig onder de zonnebank gaat.” “Bovendien zijn er verscheidene studies die bewijzen dat er wel degelijk een verband is tussen solariums met uv-lampen en oogmelanoom. In welke mate, wordt verder onderzocht. Maar we hebben we nu al beslist om zonnebanken te catalogiseren als ‘kankerverwekkend voor mensen’.”

Lang werd gedacht dat alleen uv B-stralen kankerverwekkend waren, maar intussen is bewezen dat uv A-stralen net zo gevaarlijk zijn. Daarom plaatst het IARC uvstralen in het algemeen nu in groep 1, net als zonnestralen.

Recente artikelen