Nederlands Top Instituut BioMedical Materials investeert

Array

researchHet Nederlandse Top Instituut BioMedical Materials (BMM) – een publiek-privaat samenwerkingsverband gewijd aan onderzoek en ontwikkeling op het gebied van nieuwe biomedische materialen en hun therapeutische toepassing – liet vandaag weten 6 miljoen Euro ter beschikking te stellen aan een onderzoeksproject op het gebied van botherstel. Begin juni kende BMM reeds ruim 12 miljoen Euro toe aan 3 nieuwe projecten op het gebied van nierziekten en spier- en skelet aandoeningen. De projectportfolio van BMM komt daarmee op 11 R&D projecten met een totaal projectbudget van ruim 70 miljoen Euro. Het BMM consortium groeit met de huidige toekenning tot 13 Nederlandse universiteiten en universitair medische centra, 17 deelnemers uit het MKB, 7 grote en leidende industriele deelnemers, TNO, de Nederlandse Hartstichting en de Nierstichting. De Nederlandse overheid voorziet in 50% van de financiering.

Het vandaag toegekende project BONE-IP van ruim 6 miljoen Euro richt zich op skelet gerelateerde aandoeningen. Verder omvat de strategische onderzoeksagenda van BMM ook de onderzoeksgebieden cardiovasculair, nierziekten, biomedische coatings en gerichte medicijn afgifte. Biomedische materialen spelen een sleutelrol in het bereiken van medische doorbraken die het functionele herstel en regeneratie van weefsel mogelijk zullen maken.

Elk BMM project richt zich op een duidelijke klinische behoefte en voorziet specifieke doorbraken op het gebied van biomedische materialen. De projecten omvatten een multidisciplinaire onderzoeksinspanning, met inzet van klinische en technologische onderzoekers. De goedgekeurde projecten zijn geselecteerd op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en hun impact op de publieke gezondheidszorg en op hun economische en maatschappelijke relevantie.

“De kracht van het huidige project BONE-IP komt voort uit het excellente onderzoeksteam dat de noodzakelijke expertise heeft om de studies, die varieren van celkweek tot grote proefdiermodellen, uit te voeren. Het team heeft duidelijk voor ogen wat de verschillende klinische behoeften zijn in botvervangers en coatings. Het is zeer aannemelijk dat dit project zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medische materialen en zal daarmee van grote economische waarde zijn” zegt professor dr. David Mooney, lid van de Internationale Wetenschappelijke Advies Raad van BMM.

Om innovaties in Life Sciences verder te stimuleren heeft BMM, samen met het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) en Top Instituut Pharma (TI Pharma), eind juni een “Joint Call for Project Proposals” gelanceerd. Het doel van deze call is het stimuleren van multidisciplinair onderzoek op het gebied van “Imaging Guided and Targeted Drug Delivery”. De projecten, die voort zullen komen uit deze “Call for Proposals”, vertegenwoordigen een eerste voorbeeld van een interdisciplinair publiek-privaat consortium waarin de competenties van alle drie de instituten zijn verwerkt.
Verder heeft BMM twee weken geleden een Young Investigator Call geopend. Het doel van deze Call, die zich specifiek richt op jong onderzoekstalent, is het versterken van en investeren in de Nederlandse kennisinfrastructuur van biomedische materialen onderzoek.

Over BMM
BMM (het BioMedical Materials programma) is een publiek-privaat samenwerkingsverband van de Nederlandse overheid, academische instellingen en industrie dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling op het gebied van biomedische materialen. BMM is opgericht in 2007 en heeft zich tot doel gesteld om in de komende vijf jaar een wereldleider te worden op het gebied van biomedische materialen en hun gebruik en toepassing in een klinische omgeving. Het BioMedical Materials programma zal zich richten op de ziektegebieden hart-, en vaatziekten, spier- en skelet aandoeningen en nierziekten, als ook de technologie gebieden biomedische coatings en gerichte medicijn afgifte. Nieuwe concepten zullen worden verkend van het lab tot en met de “proof-of-principle”, met betrokkenheid van alle partners, disciplines en expertise¬gebieden, die nodig zijn voor toepassing in een klinische omgeving. De klinische behoefte aan nieuwe therapieen zal bepalend zijn voor het definieren van de focus van de onderzoeksagenda en onderzoeksonderwerpen.

Recente artikelen