NVZ ziet beheerste volume-ontwikkeling in B-segment, Roland Berger maakt rekenfouten!
ArrayDe omzet van algemene ziekenhuizen is in 2008 beheerst gegroeid, zowel in het geliberaliseerde deel als in het gebudgetteerde deel van de curatieve zorg markt. De omzet uit geleverde zorg van de 83 Nederlandse algemene ziekenhuizen was in 2008 10 miljard dat is een groei van 5,6%. Dat bleek uit de eerste cijfers die we via SIRM ontvingen.
Dat geeft een ander beeld dan het bureau Roland Berger onlangs in SKIPR publiceerde, zij spraken over verdubbeling van het B-segment en dat “de invoering van de vrije marktwerking ertoe heeft geleid dat we met zijn allen veel meer moeten betalen voor de zorgâ€.Roland Berger maakt elementaire rekenfouten en gaat uit van de verkeerde aannames.
Gematigde omzetgroei
In 2008 viel 79% van de omzet uit ziekenhuiszorg in het A-segment. De Diagnose Behandeling Combinaties (DBC’s ) in het A-segment kennen vaste prijzen en de omzet in het A-segment (het gebudgetteerde deel van de ziekenhuiszorg) is gestegen met 5,4%.
Voor het B-segment, 21% van de omzet in 2008, komen ziekenhuizen en verzekeraars gezamenlijk prijzen overeen. De omzet in het B-segment is gestegen met 6,5% (maar wanneer hier demografische ontwikkelingen en inflatie, totaal 4,5%, Â van wordt afgetrokken, blijft een reele groei van 2% over) .
Deze conclusies blijken uit een gedetailleerde analyse van de jaarverslagen van de algemene ziekenhuizen, Â NVZ zal samen met onderzoeksbureau SIRM het Brancherapport ziekenhuizen begin september publiceren.
Ook NZa gaf eind mei een voorlopige inschatting van een groei van 5,9% (moet nog definitief berekend worden).
Onjuiste beeldvorming
NVZ wil graag de onjuiste beeldvorming door Roland Berger weerleggen. Omdat de verkeerde conclusies van Roland Berger waarschijnlijk gebaseerd zijn op aannames over zogenaamde “schoningenâ€, zal aan NZa worden gevraagd duidelijkheid te verschaffen over welke bedragen ‘geschoond’ zijn. De zogeheten ‘schoning’ ligt buiten de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen, en we hebben er eerder op gewezen dat de landelijk uniforme schoningsmethode (eenheidsprijzen) vertekenende effecten kan opleveren . Het is de gezamenlijke analyse van VWS en NVZ, dat de jaarrekeningen erg nauwkeurig moeten worden ontleed op overloop-DBC’s, kapitaallasteneffecten en andere zaken.
Bron: NVZ