NVZ ziet beheerste volume-ontwikkeling in B-segment, Roland Berger maakt rekenfouten!

Array

medischDe omzet van algemene ziekenhuizen is in 2008 beheerst gegroeid, zowel in het geliberaliseerde deel als in het gebudgetteerde deel van de curatieve zorg markt. De omzet uit geleverde zorg van de 83 Nederlandse algemene ziekenhuizen was in 2008 10 miljard dat is een groei van 5,6%. Dat bleek uit de eerste cijfers die we via SIRM ontvingen.

Dat geeft een ander beeld dan het bureau Roland Berger onlangs in SKIPR publiceerde, zij spraken over verdubbeling van het B-segment en dat “de invoering van de vrije marktwerking ertoe heeft geleid dat we met zijn allen veel meer moeten betalen voor de zorg”.Roland Berger maakt elementaire rekenfouten en gaat uit van de verkeerde aannames.

Gematigde omzetgroei
In 2008 viel 79% van de omzet uit ziekenhuiszorg in het A-segment. De Diagnose Behandeling Combinaties (DBC’s ) in het A-segment kennen vaste prijzen en de omzet in het A-segment (het gebudgetteerde deel van de ziekenhuiszorg) is gestegen met 5,4%.

Voor het B-segment, 21% van de omzet in 2008, komen ziekenhuizen en verzekeraars gezamenlijk prijzen overeen. De omzet in het B-segment is gestegen met 6,5% (maar wanneer hier demografische ontwikkelingen en inflatie, totaal 4,5%,  van wordt afgetrokken, blijft een reele groei van 2% over) .

Deze conclusies blijken uit een gedetailleerde analyse van de jaarverslagen van de algemene ziekenhuizen,  NVZ zal samen met onderzoeksbureau SIRM het Brancherapport ziekenhuizen begin september publiceren.

Ook NZa gaf eind mei een voorlopige inschatting van een groei van 5,9% (moet nog definitief berekend worden).

Onjuiste beeldvorming
NVZ wil graag de onjuiste beeldvorming door Roland Berger weerleggen. Omdat de verkeerde conclusies van Roland Berger waarschijnlijk gebaseerd zijn op aannames over zogenaamde “schoningen”, zal aan NZa worden gevraagd duidelijkheid te verschaffen over welke bedragen ‘geschoond’ zijn. De zogeheten ‘schoning’ ligt buiten de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen, en we hebben er eerder op gewezen dat de landelijk uniforme schoningsmethode (eenheidsprijzen) vertekenende effecten kan opleveren . Het is de gezamenlijke analyse van VWS en NVZ, dat de jaarrekeningen erg nauwkeurig moeten worden ontleed op overloop-DBC’s, kapitaallasteneffecten en andere zaken.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen