Raad van toezicht Orbis zegt dat Ludo Jansen informatie heeft achtergehouden

Array

orbisDe ontslagen bestuursvoorzitter Ludo Jansen van Orbis heeft de raad van toezicht van het zorgconcern Orbis te weinig en te laat geïnformeerd over de opstelling van de bij de financiering van het nieuwe ziekenhuis betrokken instanties.

Dat verwijt van de raad van toezicht staat in het vonnis van de kantonrechter in Utrecht over een geschil tussen Jansen en zijn ex-werkgever over diens vertrekregeling. De toezichthouders verwijten Jansen onder meer dat hij een brief van het Waarborgfonds voor de Zorg (WfZ) uit november 2007 niet aan hen heeft doorgestuurd. In deze brief meldt het fonds geen borgstelling te willen afgeven voor leningen van Orbis voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis vanwege de te grote financiele risico’s. Orbis moet oud-bestuursvoorzitter Ludo Jansen 243.670 euro aan beeindigingsvergoeding hebben betaald, zo bepaalde de kantonrechter in Utrecht. Orbis staakte de onderhandelingen van beeindiging van het contract van jansen en kondigde een ontbindingsprocedure aan. Vervolgens kwamen de partijen overeen de kantonrechter in te schakelen, die Orbis in het ongelijk stelde.De raad van toezicht kreeg de WfZ-brief pas in januari 2009, van iemand anders dan Jansen, en claimt dat men mede daardoor niet tijdig de ongezonde financiele situatie van Orbis kon onderkennen. Dit verwijt was een van de argumenten waar Orbis op 27 maart mee kwam om de vrijwel afgeronde onderhandelingen met Jansen over de hoogte van zijn vertrekvergoeding af te breken. Orbis verwijt Jansen in dat kader ook ‘niet voldoende zorg te hebben gedragen voor juist financieel beleid’.

In zijn verdediging wijst Jansen erop dat het WfZ in de bewuste brief zelf aangeeft een afschrift te sturen aan voorzitter Jan Zuidam van de raad van toezicht, een argument dat de rechter heeft gehonoreerd. Ook vindt de kantonrechter dat Orbis onvoldoende heeft kunnen aantonen dat er sinds het begin van de onderhandelingen nog nieuwe feiten of omstandigheden zijn gebleken die een ander licht op het functioneren van Jansen als voorzitter van de raad van bestuur konden werpen. Jansen wil niet reageren op het vonnis en de verwijten van de raad van toezicht. De raad van toezicht zegt niet te kunnen reageren vanwege de met Jansen afgesproken vertrouwelijkheid.

Bron: De Limburger

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen