Niet-chirugische behandeling van halsslagadervernauwing

0
691

a_bHerseninfarcten (beroertes) zijn vaak het indirecte gevolg van vernauwingen in de halsslagader. Voor patienten met zo’n vernauwing is de standaardbehandeling een chirurgische ingreep om het vat weer goed doorgankelijk te maken. Deze procedure wordt Carotis Endarteriectomie (CEA) genoemd.

Bij sommige patienten is CEA niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de hals door eerdere operaties of bestraling niet toegankelijk is, of doordat de patient dusdanig ernstige andere ziekten heeft, zoals hart- of longproblemen, dat een operatie/narcose te risicovol is. Voor deze patienten is een alternatieve behandeling ontwikkeld: Carotis Angioplastiek met Stentplaatsing (CAS). Hierbij wordt een slagader in de lies aangeprikt en van daaruit wordt met katheters van binnenuit de vernauwing behandeld. De patient hoeft niet onder narcose en littekens of andere locale problemen in de hals spelen geen rol.

In zijn proefschrift presenteert Vos onderzoeken naar verschillende aspecten van CAS. De patientenpopulatie is die uit het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, dat met inmiddels ruim 1000 procedures ruimschoots de meeste ervaring met CAS in Nederland heeft. CAS blijkt in ervaren handen een goed alternatief voor de behandeling van vernauwingen in de halsslagader, als de patient niet geopereerd kan worden. Met verdere aanpassingen aan de gebruikte materialen kunnen de resultaten mogelijk nog verder verbeteren.

04-09-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Jan Albert Vos, Geneeskunde
Proefschrift: Percutaneous Transluminal Angioplasty and Stenting for Carotid Bifurcation Stenosis
Promotor 1: Prof.dr W.P.Th.M. Mali
Promotor 2: Prof.dr J.C. van den Berg
Copromotor 1: Dr. R.G.A. Ackerstaff

Bron: UU