Niet-chirugische behandeling van halsslagadervernauwing

Array

a_bHerseninfarcten (beroertes) zijn vaak het indirecte gevolg van vernauwingen in de halsslagader. Voor patienten met zo’n vernauwing is de standaardbehandeling een chirurgische ingreep om het vat weer goed doorgankelijk te maken. Deze procedure wordt Carotis Endarteriectomie (CEA) genoemd.

Bij sommige patienten is CEA niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de hals door eerdere operaties of bestraling niet toegankelijk is, of doordat de patient dusdanig ernstige andere ziekten heeft, zoals hart- of longproblemen, dat een operatie/narcose te risicovol is. Voor deze patienten is een alternatieve behandeling ontwikkeld: Carotis Angioplastiek met Stentplaatsing (CAS). Hierbij wordt een slagader in de lies aangeprikt en van daaruit wordt met katheters van binnenuit de vernauwing behandeld. De patient hoeft niet onder narcose en littekens of andere locale problemen in de hals spelen geen rol.

In zijn proefschrift presenteert Vos onderzoeken naar verschillende aspecten van CAS. De patientenpopulatie is die uit het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, dat met inmiddels ruim 1000 procedures ruimschoots de meeste ervaring met CAS in Nederland heeft. CAS blijkt in ervaren handen een goed alternatief voor de behandeling van vernauwingen in de halsslagader, als de patient niet geopereerd kan worden. Met verdere aanpassingen aan de gebruikte materialen kunnen de resultaten mogelijk nog verder verbeteren.

04-09-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Jan Albert Vos, Geneeskunde
Proefschrift: Percutaneous Transluminal Angioplasty and Stenting for Carotid Bifurcation Stenosis
Promotor 1: Prof.dr W.P.Th.M. Mali
Promotor 2: Prof.dr J.C. van den Berg
Copromotor 1: Dr. R.G.A. Ackerstaff

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen