“Nachtwacht” LUNA waarschuwt partner bij hartstilstand

baseremotering-0514Vanaf deze week is er een apparaat beschikbaar dat waarschuwt bij een hartstilstand. Het geheel nieuwe concept van directe alarmering bij een plotselinge hartstilstand is fantastisch nieuws voor hartpatienten.
Elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. In 80% van de gevallen vindt dit thuis plaats. Snelle en doeltreffende hulp is van levensbelang. Helaas worden omstanders vaak niet tijdig gealarmeerd waardoor deze hulp uitblijft of te laat komt.

Onlangs bleek uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Hartstichting dat de meldkamer één op de drie hartstilstanden niet als zodanig herkent. Tijdige herkenning maakt de overlevingskans bijna drie keer zo groot.

De Nachtwacht LUNA is het eerste betaalbare apparaat ter wereld dat een partner of verzorger direct waarschuwt bij een plotselinge hartstilstand. Het apparaat geeft heldere gesproken instructies en helpt bij de reanimatie. De Nachtwacht LUNA werkt met een ring die om de wijsvinger wordt gedragen, een basisstation en een partner remote. Vanaf deze week is de Nachtwacht LUNA te koop via www.hartstilstand.info.

De Stichting Hartpatienten Nederland weet uit contacten met donateurs dat mensen die een zwak hart hebben, vaak erg bang zijn om in slaap te vallen. Hetzelfde geldt voor de partners van deze hartpatienten. ,,Het apparaatje zorgt ervoor dat zowel de hartpatient als de partner weer met een gerust hart en zonder angst kan gaan slapen”, zegt voorzitter Jan van Overveld van Hartpatienten Nederland.

Ontwikkelaar Stephan Hulsbergen: “De ervaring leert dat met name familieleden van mensen met een cardiale voorgeschiedenis moeite hebben om rustig te slapen of hun partner uit het oog te verliezen, uit angst dat er opnieuw een probleem optreedt.
De Nachtwacht LUNA biedt de zekerheid dat er gealarmeerd wordt bij een levensbedreigend hartritme. Hierdoor is het mogelijk snel en adequaat de nodige hulp te starten en de overlevingskans zo groot mogelijk te maken.”

Met een paar weken zullen wij het apparaat gaan testen en een verslag hiervan op medicalfacts zetten

Over het bedrijf:
Night Life Medical BV is de producent van de Nachtwacht LUNA. Het bedrijf heeft patent op het Nachtwacht-concept en hoopt binnen drie jaar in meer dan 20 landen haar producten af te zetten.
De oprichters van Night Life Medical BV waren eerder betrokken bij de introductie van AED’s in Nederland. Ook stonden zij aan de basis van het waarschuwingsysteem AED-alert (voorheen PAMS) dat op dit moment in diverse gemeenschappelijke meldkamers door heel Nederland gebruikt wordt en de overlevingskans bij een plotselinge hartstilstand heeft verdubbeld.

Recente artikelen