Lidwina: nieuw lifestyle magazine voor mensen met én zonder MS

0
298

gezond-levenDeze zomer is een glossy lifestyle magazine geïntroduceerd speciaal voor mensen met Multiple Sclerose (MS) en hun naasten. ‘Lidwina’ heeft oog voor alles wat mensen bezighoudt en vooral raakt. In het blad staan artikelen over een gezonde leefwijze, relaties en seksualiteit, sport, werk, tips voor een plezierig leven en het laatste nieuws over MS. Ook is er een lezersforum met korte verhalen, ideeen en visies van lezers. De Lidwina verschijnt vier keer per jaar en een abonnement is gratis.

Het blad wordt mogelijk gemaakt door het farmaceutische bedrijf Bayer Schering Pharma dat zich al meer dan 20 jaar bezighoudt met Multiple Sclerose. Het bedrijf heeft niet alleen een middel voor de behandeling van MS, maar besteedt daarnaast veel aandacht aan het geven van informatie en ondersteuning. Lidwina is het eerste blad speciaal voor mensen met MS én hun gezin, familie, vrienden en collega’s.

Beschermheilige Lidwina
De naam Lidwina is van oudsher verbonden met MS. Lidwina was een meisje uit Schiedam in de late 14de eeuw dat op 15- jarige leeftijd ging schaatsen. Zij maakte een ongelukkige val en raakte verlamd. De klachten die zij had, bleken later overeen te komen met MS. Lidwina bleek over geneeskrachtige gaven te beschikken en mensen kwamen vanuit alle windstreken om door haar te worden genezen. Op haar 53ste ,na een uiterst godsdienstig bestaan, overleed Lidwina. In 1890 werd zij door de paus heilig verklaard. Lidwina is ook de beschermheilige van mensen met een chronische aandoening.

Oorzaken MS
MS is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Ontstekingen rond de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg tasten de beschermende buitenlaag van de zenuwen aan en vervolgens de zenuwen zelf. Naarmate het ziekteproces vordert, worden de signalen binnen het centraal zenuwstelsel niet of niet meer voldoende doorgegeven. Op de plaats van de ontstekingen ontstaat littekenweefsel. Dit weefsel zorgt voor een verharding (sclerose) die niet meer weggaat. De verhardingen komen op verschillende plaatsen in het ruggenmerg en de hersenen voor. Vandaar de naam Multiple Sclerose. Klachten die kunnen optreden zijn: slecht zien, krachtsvermindering, tintelingen, pijn, vermoeidheid, spasticiteit en coördinatie- en evenwichtsstoornissen.

In Nederland zijn er zo’n 17.500 mensen met MS. De meeste mensen zijn tussen de 25 en 35 jaar als de eerste klachten optreden. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen.
Hoewel genezing vooralsnog niet mogelijk is, kan de aandoening wel worden afgeremd door medicijnen. Daarnaast kan een gezonde leefstijl helpen om klachten te verminderen.
Ook hier besteedt Lidwina uitgebreid aandacht aan, zodat de kwaliteit van leven nog meer kan worden verbeterd.

Een gratis abonnement kan worden aangevraagd op onderstaand adres:
Redactie Lidwina
Antwoordnummer 342
3740 VB Baarn